Закон і Бізнес


Європол + МВС = дружба?

Співпраця з колегами з ЄС привела до арешту рахунків і конфіскації коштів, одержаних злочинним шляхом


№5 (1147) 01.02—06.02.2014
3506

З експертною місією в Києві побували представники Європейської комісії, які провели зустріч із працівниками Державної служби боротьби з економічною злочинністю (ДСБЕЗ) МВС. Було ухвалено рішення про посилення співпраці між українськими правоохоронцями й Європолом.


Під час заходу виступили європейські експерти: представник Служби розслідувань фінансових злочинів при МВС Литовської Республіки Ігоріс Кржековськіс і керівник підрозділу боротьби з економічними злочинами Європолу Карл Ван Гойкел. Вони поділилися з українськими колегами своїм досвідом.

Відкриваючи зустріч, начальник Департаменту ДСБЕЗ МВС України відзначив важливість регулярних контактів із зарубіжними колегами. «Мета експертної місії — дати нам рекомендації з удосконалення інформаційного забезпечення роботи, пов’язаної з пошуком і ідентифікацією майна, одержаного злочинним шляхом, а також вивчення методів ефективного розслідування злочинів економічної спрямованості і їх запобіганню», — відзначив Сергій Міщенко.

Карл Ван Гойкел під час свого виступу навів цікаві з професійної точки зору приклади розкриття неординарних злочинів, і розповів про методичну, інформаційну і технічну допомогу, яку надає Європол правоохоронцям різних країнах світу. За його словами, особливо важливо, що ця організація співпрацює не тільки з державами — членами ЄС, а й з іншими країнами.

«Що стосується України, то співпраця може бути широкою, — переконаний К. Ван Гойкел. — Ми можемо надавати нашим партнерам із правоохоронних органів серйозну аналітичну інформацію, підтримувати і фінансувати зустрічі оперативників, пов’язані з розслідуванням конкретних справ, надавати допомогу технічними засобами при проведенні розслідувань за деякими категоріями злочинів».

Суттєвим є і те, що Європол дає можливість одночасно й оперативно контактувати з представниками поліції багатьох країн, що працюють у штаб-квартирі в Гаазі (Нідерланди).

За словами Ігоріса Кржековськіса, співпраця з українською стороною є досить плідною: виявлені схеми злочинної діяльності привели до арешту рахунків і конфіскації коштів, одержаних незаконним шляхом. Пан І.Кржековськіс оцінив подальші перспективи взаємовигідних контактів між підрозділами, з боротьби з економічним криміналом у Литві й Україні. «Радує відкритість для співпраці українських правоохоронних органів, ми бачимо зацікавленість в обміні інформацією й досвідом, — сказав він. — Враховуючи контакти останніх кількох років, думаю, що взаємодія буде більш активною».

Підбиваючи підсумки спільної роботи, С.Міщенко повідомив, що рекомендації європейських експертів будуть використані для підвищення ефективності роботи, покращення взаємодії з міжнародними правоохоронними структурами й адаптації до європейського законодавства у сфері боротьби зі злочинністю.