Закон і Бізнес


Рада суддів роздала рекомендації на адмінпосади


31.10.2011 17:14
2963

Кадрові питання, які протягом двох днів розглядала Рада суддів загальних судів, привели до конференц-залу Державної судової адміністрації близько 40 кандидатів на місця голів та заступників голів загальних судів із різних регіонів України. Рекомендації отримали практично всі. Тепер слово за Вищою радою юстиції.


Спроба №2

Кандидатуру одного із суддів — Віктора Фоміна (претендент на посаду голови Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області) ВРЮ доведеться розглядати повторно. 5 вересня подання Ради суддів загальних судів по цьому претенденту було відхилено. Тоді призначення В. Фоміна підтримало менше половини членів конституційного складу ВРЮ, що згідно із ст.29 закону «Про раду юстиції» позбавило його шансів зайняти бажану посаду. Втім, і члени Ради суддів загальних судів, і сам В. Фомін сподіваються, що друга спроба стане успішною. Оптимізму тут додає попередня згода членів ВРЮ на повторний розгляд. А, зауважимо, таке трапляється нечасто.

«На сьогодні нам вдалося повністю прояснити ситуацію із цією кандидатурою», — каже голова РСЗС Павло Гвоздик. — Проблеми судді приносило те, що він добре працював. У свій час В. Фомін уже обіймав посаду голови суду. Був на своєму місці — намагався ввести в суді спеціалізацію, проводив перевірки... Через такі дії на нього і посипались скарги до різних інстанцій. Результатом стало звільнення. Тепер справедливість має перемогти».

Тим часом у самій раді суддів кандидатуру претендента на голову Алчевського міського суду Луганської області «рекомендували» також не з першого разу. На заваді стало те, що у перший день свого засідання члени ради не мали «на руках» підтвердження того, що у Алчевську проводились збори суддів, які б підтримали кандидатуру Ігоря Кудрявцева на посаду голови цього суду. «А думка колективу тут дуже важлива», — зазначила секретар Ради суддів загальних судів Олена Запорожченко. Таким чином рішення відклали. Втім, думка колективу стала відомою уже наступного дня. Виявилось, що збори були, на них у Алчевськ виїжджав навіть голова апеляційного суду Луганської області.

Підтвердження того, що колектив І.Кудрявцева на посаду свого голови підтримав, дало Раді суддів загальних судів «моральне право» рекомендувати його і на затвердження ВРЮ.

Перемогла дружба

Якщо до Ради суддів загальних судів на розгляд питань про заміщення адмінпосад приходило тільки по одному кандидату, то на посаду заступника голови Центрально-Міського районного суду м.Макіївка Донецької області, заявилося одразу двоє. Втім, один із кандидатів на цю посаду — Світлана Мащенко одразу ж заявила: реально конкурувати із Дмитром Єрьоміним наміру не має, до Києва приїхала, щоб підтримати колегу. Те, як так сталося, що і вона, і він подали документи на зайняття посади пояснила просто: «Спочатку ми провели збори — підтримали мене, потім провели ще одні збори — підтримали його. На останніх зборах я особисто голосувала за Д.Єрьоміна. Він кандидатура достойніша за мене. У нього досвід роботи більший, і взагалі — він кращий!». Така позиція С.Мащенко значно полегшила саме рішення РСЗС. Воно було одноголосним. Члени ради не побоялися припустити, що із такою підтримкою, яку має Д.Єрьомін, він пройде і ВРЮ.

Без пояснень

Під час розгляду рекомендацій на адмінпосади, певне нерозуміння викликала у членів РЗС заява на звільнення Олександра Якухна із посади голови Овруцького районного суду Житомирської області, що потрапила у порядок денний. Причина «за власним бажанням» для членів ради виявилася незрозумілою тому вони хотіли пояснень. Раду непокоїло: чому голова суду, до роботи якого ніколи не було жодних зауважень, вирішив покинути адмінпосаду? Втім отримати пояснення виявилося нелегко. До Києва О.Якухно не приїхав, зіславшись на велику завантаженість. Заяву про звільнення просив розглянути без нього.

О.Запорожченко запропонувала вияснити все у телефонному режимі. Так і зробили, однак О.Якухно, окрім як підтвердити свої наміри піти, більше ніяких пояснень так і не дав. Втім, для того, щоб члени РСЗС заяву задовольнили, цього виявилося достатньо.