Закон і Бізнес


Де прогалини, там і рішення


№44 (1031) 29.10—04.11.2011
ТОНЯ ШНЕЄРСОН
2948

Закон «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» варто вдосконалити. Саме такого висновку дійшли учасники слухань, які провів Комітет ВР з питань правової політики.


Проблемне застосування

 Так, відповідно до ч.6 ст.9 цього закону «особливості проведення державної реєстрації актів цивільного стану дипломатичними представництвами і Консульськими установами України визначаються Консульським статутом України та інструкцією про державну реєстрацію актів цивільного стану, яка затверджується центральним органом виконавчої влади із забезпечення реалізації державної політики у сфері зовнішніх зносин України за погодженням із центральним органом виконавчої влади у сфері державної реєстрації актів цивільного стану». Проте, за словами учасників парламентських слухань, зазначений припис не виконано через неприведення у відповідність до закону положення гл.VI Консульського статуту.

Також, як зазначили присутні, узгодження з положеннями закону №2398-VІ потребує і затверджена спільним наказом Міністерства юстиції та Міністерства закордонних справ Інструкція про порядок реєстрації актів цивільного стану в дипломатичних представництвах та консульських установах України.

Звернули увагу учасники слухань і на абз.2 ч.3 ст.13 цього акта. Згідно з ним Кабмін визначає порядок видачі медичною консультативною комісією довідки про підтвердження факту народження дитини. А відповідно до абз.3 ч.4 ст.13 закону №2398-VІ порядок утворення медичної консультаційної комісії та положення про неї затверджує центральний орган виконавчої влади у сфері охорони здоров’я. На сьогодні ці положення закону не виконуються.

Не застосовуються й ініційовані Кабміном зміни до ст.13, котрі спрямовані на полегшення щорічної реєстрації близько 900 дітей, народжених поза закладами охорони здоров’я.

Дискусію викликала й ч.3 ст.20, в якій ідеться про перелік платних послуг, котрі можуть надавати відділи РАЦС. Останні стали темою доповіді директора департаменту у справах цивільного стану громадян Державної реєстраційної служби Валентини Кунди. І поки вона звітувала про одержані від цих послуг до держбюджету кошти (зокрема, за 9 останніх місяців обрядові послуги (47% від загальної кількості платних послуг) принесли 28 млн грн.), головуючий, перший заступник керівника Комітету ВР з питань правової політики Сергій Гусаров, поставив питання про скорочення переліку платних послуг. Він зазначив, що політика Уряду на це й спрямована, наказом Міністерства юстиції від 22.12.2010 №1168 уже було зменшено їх кількість. Голова Державної реєстраційної служби Леонід Єфіменко запропонував виокремити категорію людей, для яких ці послуги стануть безкоштовними. В.Кунда хоч із цим і погодилася, проте вказала на недостатнє фінансування відділів — 84%.

 Позитивні сторони

 Тим часом, незважаючи на деякі прогалини, що стали помітними під час застосування закону «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», учасники слухань відзначили важливість того, що він усе ж був прийнятий. Зокрема, вирішено одну з наявних в Україні проблем — неможливість укладання повторного шлюбу особами, що відбувають строк в установах виконання покарань.

За підсумками обговорення, учасники слухань рекомендували Кабміну  прискорити реформування системи РАЦС, принагідно переглянути всі підзаконні акти та узгодити їх з положеннями закону.

Задля запобігання соціальному сирітству в ранньому віці визнано за необхідне вдосконалити систему реєстрації дітей, народжених поза ме­жами медичних закладів. І нарешті, слід ініціювати приведення Консульського статуту України у відповідність до положень закону.