Закон і Бізнес


Тимошенко: «перезавантаження»

У ГПУ говорять про 5 кримінальних справ стосовно екс-прем’єра, у БЮТ — про 11


№44 (1031) 29.10—04.11.2011
Аліна Александрова
2817

Кількість кримінальних справ, порушених щодо Юлії Тимошенко, зростає не щоднини, а щогодини: у ГПУ говорять про 5, експерти називають 6, в БЮТ налічили 11. Днями прокуратура відновила розслідування кримінальної справи за обвинуваченням екс-прем’єра в розкраданні бюджетних коштів і ухиленні від сплати податків при здійсненні розрахунків за газ корпорацією «ЄЕСУ». То скільки ж загалом кримінальних справ проти ЮВТ?


Справи давно минулих днів

 Поки що тільки одна справа стосовно Ю.Тимошенко — про перевищення службових повноважень при підписанні газових контрактів у 2009 році — дійшла до суду і пройшла першу інстанцію. Хоча очевидно, що вирок, винесений Родіоном Кірєєвим, не остаточний, це принаймні напівлогічне завершення історії. Проте, крім цього, в арсеналі прокуратури є ціла «колекція» кримінальних справ проти Ю.Тимошенко.

Останнім часом правоохоронці почали «перезавантаження» старих кримінальних справ, які були порушені проти Юлії Володимирівни ще в часи владування Леоніда Кучми і закриті у 2005 році тодішнім Генпрокурором Святославом Піскуном. 24 жовтня ГПУ заявила про поновлення справи за фактами ухилення корпорацією «ЄЕСУ» від сплати понад 25 млн грн. податків під час розрахунків за природний газ і приховування доходів від діяльності її офшорної компанії.

За словами начальника прес-служби ГПУ Юрія Бойченка, матеріали в Генпрокуратуру передала податкова міліція, яка в ході розслідування інших справ виявила проведення «ЄЕСУ» незаконних операцій та ухилення від сплати податків. Ці матеріали були вивчені відповідними підрозділами, які дійшли висновку: постанови про закриття справи були винесені поспішно і невмотивовано. «Зараз справа відносно Ю.Тимошенко розслідується за двома статтями: ч.5 ст.191 («привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах або ці дії, вчинені організованою групою»; караються позбавленням волі на строк до 12 років) і ч.3 ст.212 КК («ухилення від сплати податків, що привело до ненадходження до бюджетів чи державних цільових фондів коштів в особливо великих розмірах», що передбачає позбавлення волі на строк до 10 років).

До речі, незважаючи на нападки бютівців, у ГПУ впевнені: строк давності поновленої справи не закінчився. Як пояснив Ю.Бойченко, «законодавством передбачено припинення обчислення строку давності у зв’язку зі скоєнням нового злочину. Оскільки ланцюжок скоєних Юлією Володимирівною злочинів не уривався, то, як тільки закінчувався один строк, починався інший».

Генпрокуратура збирається відновити кримінальне переслідування й соратників Ю.Тимошенко — колишнього гендиректора «ЄЕСУ», свекра Юлії Володимирівни Геннадія Тимо­шенка та екс-керівників корпорації Євгенія Шаго, Лідії Сокольченко й Антоніни Болюри. Всі вони також підо­зрюються в розкраданні бюджетних коштів і ухиленні від сплати податків. Ці кримінальні справи були закриті Шевченківським райсудом м.Києва в грудні 2004 року.

 Борги особисті й державні

 У середині жовтня прокуратура пригадала ще про один давно забутий грішок екс-прем’єра. Ю.Тимошенко обвинуватили в тому, що в 1990-х вона перевела на державу борг «ЄЕСУ» перед Міноборони РФ на суму $405,5 млн. 12 жовтня спецслужба порушила справу стосовно Ю.Тимошенко й екс-прем’єра Павла Лазаренка за ч.2 ст.15 КК («Замах на злочин») і ч.5 ст.191 КК.

Підставою для порушення цієї кримінальної справи став лист Міноборони Росії. У червні поточного року відомство звернулося до українського Кабміну з вимогою погасити заборгованість «ЄЕСУ» в сумі $405,5 млн. За цим фактом СБУ провела перевірку, в результаті якої і з’явилася кримінальна справа.

За інформацією слідства, в листопаді 1995 року Ю.Тимошенко вступила в злочинну змову з тодішнім віце-прем’єром П.Лазаренком. Вони створили комерційну структуру — ЗАТ «Єдині енергетичні системи України», яке було залучено до розрахунків за поставлений російський газ. Частину коштів, отриманих у результаті діяльності «ЄЕСУ», стверджують в СБУ, переказували на рахунки заснованої Ю.Тимошенко компанії Somolli Enterprises Limited (SEL). Усього ж, за словами начальника головного слідчого управління СБУ Івана Дерев’янка, за кордон від операцій «ЄЕСУ» було переказано понад $1 млрд, причому не тільки на рахунки SEL, а й на особові рахунки П.Лазаренка у швейцарських банках, а також на особовий картковий рахунок Юлії Володимирівни.

«Ю.Тимошенко, достовірно знаючи про гарантії Уряду й маючи реальну можливість здійснити розрахунки за поставлений газ, із травня 2000 року припинила здійснення «ЄЕСУ» постачань для Міноборони РФ, переклавши тим самим виконання своїх зобов’язань на державу в особі Кабінету Міністрів», — заявив І.Дерев’янко. Згідно з контрактом з російськими військовими, корпорація зобов’язалася поставити відомству будматеріали на вказану суму замість отриманого від РФ газу.

 Швидкі в парі із забрудненнями

 Ще дві кримінальні справи з’явилися на початку цього року за ініціативою ГПУ. Одна з них стосується продажу квот за Кіотським протоколом, друга — закупівлі машин швидкої допомоги. Пізніше ці справи були об’єднані в одне провадження. Розслідування закінчено вже давно, але вони ніяк не можуть покинути стіни ГПУ: у прокуратурі скаржаться, що адвокати затягують ознайомлення з матеріалами.

У справах про нецільове використання €180 млн і €200 млн, отриманих від продажу квот, виділених Україні за Кіотським протоколом, і про закупівлю машин швидкої допомоги (мова йде про 67 млн грн.), Ю.Тимошенко вкотре обвинувачують у перевищенні влади і службових повноважень, що призвело до тяжких наслідків.

Однак і це не все. Не відома доля ще однієї старої справи, поновленої ГПУ минулого року. Вперше вона була порушена в травні 2004 року у зв’язку зі спробою Ю.Тимошенко дати хабар суддям Верховного Суду за звільнення з-під варти її родичів. Тоді помічник Ю.Тимошенко Володимир Боровко звернувся в ГПУ із заявою про те, що лідер БЮТ дала йому $125 тис. для передання суддям, які мали за це винести рішення про звільнення із СІЗО колишніх керівників корпорації «ЄЕСУ». В.Боровко надав Генпрокуратурі відео­запис своєї розмови з Ю.Тимошенко на цю тему.

Сьогодні ГПУ говорить про 5 кримінальних справ стосовно екс-прем’єра, у бютівців свій рахунок. «За нашою інформацією, прокуратурою розглядаються 11 таких справ», — заявив недавно Сергій Соболєв. Більшість із них, за його словами, були закриті багато років тому. За деякими відомостями, в надрах прокуратури дійсно «зріють» нові кримінальні справи, що стосуються минулого Ю.Тимошенко, багато з яких логічно пов’язані між собою. Так це чи ні — покаже час.