Закон і Бізнес


Нерухомий реєстр


№44 (1031) 29.10—04.11.2011
3103

Уряд затвердив порядок ведення Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Відповідну постанову Кабмін прийняв 26 жовтня.


Як нагадав міністр юстиції Олександр Лавринович, державна реєстрація прав на нерухоме майно в порядку, визначеному законом «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень», здійснюватиметься в Україні з 1 січня 2012 року. При цьому закон визначає, що порядок ведення Державного реєстру речових прав на нерухоме майно має бути затверджений Кабінетом Міністрів. Ведення реєстру здійснюватиме новостворена Державна реєстраційна служба та структурні підрозділи територіальних органів Мін’юсту.

Постановою, зокрема, врегульовано питання, пов’язані з реєстрацією запитів, пошуком відомостей, унесенням відповідних записів, оформленням рішень і свідоцтв щодо права власності на нерухоме майно, наданням інформації фізичним та юридичним особам, а також інші питання здійснення державної реєстрації речових прав на нерухоме майно.

Реєстр міститиме інформацію про:

Передбачається, що витяги з реєстру, зокрема, надаватимуться:

власникам нерухомого майна або їхнім спадкоємцям;

О.Лавринович наголосив, що постанова забезпечить належну реалізацію закону, оскільки детально регламентовано всі процедури, необхідні для функціонування реєстру: