Закон і Бізнес


До Одеси транзитом

Суддя залишив ВГС заради посади голови в першій інстанції


№44 (1031) 29.10—04.11.2011
ОЛЕКСІЙ ПИСАРЕВ
3645

Рада суддів господарських судів визначилась із бажаним очільником «проблемного» Господарського суду Одеської області. Ним став суддя, який уже має досвід роботи в апеляційній та касаційній інстанціях. Щоправда, у Вищому господарському суді він пропрацював лише кілька місяців.


Колишній очільник Госпсуду Одеської області Валентин Продаєвич був звільнений з адмінпосади Вищою радою юстиції 27 вересня. Перед тим до його суду з перевіркою організації роботи завітали члени РСГС. Представники органу суддівського самоврядування відзначили, що діяльність установи в попередні роки була на неналежному рівні. Особливо раду непокоїла відсутність аналізу причин надходження скарг на дії суддів, невиконання рішень пленуму ВГС, окрім цього, не проводилася робота щодо предметного обговорення та аналізу щоквартальних довідок апеляційної інстанції.

На проблеми, які існують у Господарському суді Одеської області, звертав увагу і голова ВГС Віктор Татьков, який на пленумі 22 липня повідомив, що в суді майже 7% змінених і скасованих рішень (при середньому показнику в юрисдикції — трохи більше 4%). За якістю роботи Госпсуд Одеської області випереджав тільки колег із Криму, в яких також нещодавно змінився очільник (див. №43 «ЗіБ»).

За таких умов рекомендований РСГС на посаду голови суду Роман Волков нагадує кризового менеджера, якого підібрали для управління збитковим підприємством. Цього року він уже встиг змінити кілька місць роботи: ще на початку літа працював у Донецькому апеляційному господарському суді, а вже в липні перейшов до ВГС. Проте затримався там недовго і в жовтні став суддею в першій інстанції.

За кілька днів після переходу до ВГС його кандидатуру на посаду очільника суду розглянула РСГС. Спочатку, за її правилами, Р.Волкова включили до кадрового резерву (необхідну для цього рекомендацію дав голова Одеського апеляційного господарського суду Валерій Балух. Уже за хвилину після цього суддю запросили на засідання органу самоврядування.

Р.Волков не приховував, що ще не встиг детально ознайомитись із проблемами в Одесі, а тому плану їх вирішення поки що не має. Проте він уже володіє інформацією про загальний стан речей і вивчив довідку про ситуацію в суді, підготовлену РСГС.

Представник Одеського апеляційного господарського суду в раді Валерій Картере висловив сподівання, що після призначення Р.Волкова їхні суди почнуть активніше співпрацювати. Наприклад, останнім часом представники суду першої інстанції не проходять стажування в апеляційному суді, хоча установи й розміщені в одному будинку.

Після обговорення в закритому режимі РСГС цілком очікувано дала рекомендацію. Навряд чи в Р.Волкова виникнуть проблеми й у ВРЮ: останнім часом кандидати від «господарників» не отримували відмов. Однак найважче для судді почнеться вже в Одесі.

Госпсуд Одеської області не перший, куди приходять очільники з інших міст. На цьому фоні цікаво буде подивитися на статистику роботи судів через рік і порівняти, як змінюються показники після залучення «зов­нішнього» керівництва.