Закон і Бізнес


Податковий сепаратизм

Британці вважають декларацію незалежності США незаконною


№44 (1031) 29.10—04.11.2011
4318

Британські юристи назвали декларацію незалежності США 1776 року незаконним і зрадницьким документом. Про це вони заявили під час дискусії з американськими колегами, яка відбулась у Філадельфії.


На думку англійців, американці не мали права проголошувати вихід колоній зі складу Британської імперії в односторонньому порядку. Як повідом­ляє Бі-Бі-Сі, противники декларації послалися на те, що тоді, як і тепер, громадяни, котрі проживають на будь-якій території, не можуть встановлювати свої закони в її межах. Британці зауважили: коли з проблемою сепаратизму зіткнувся президент Авраам Лінкольн, він застосував військову силу, щоб повернути південні штати до складу США.

Англійські юристи вказали на те, що скарги на Лондон, перераховані в декларації, несуттєві для виправдання виходу колоній зі складу імперії. Вони підкреслили, що відмова колоністів платити податки через відсутність прямого представництва в британському парламенті пояснювалася лише небажанням оплачувати свій захист від французів в ході семилітньої війни.

Американські юристи у свою чергу послалися на досвід англійців, які в 1688 році скинули короля Якова II й обмежили королівську владу Біллем про права. Американці також наполягали на тому, що законність ухвалення декларації пізніше була підтверджена рухами за незалежність, що відбулися в інших країнах, та отримали підтримку громадськості. Вони зазначили, що уряд може існувати тільки за згодою тих, хто перебуває під його владою.

Після дискусії, що відбувалася в Американському філософському товаристві, було проведено голосування. Перемогу отримали прихильники визнання декларації законною. Суперечка мала науковий характер і не могла мати практичних наслідків.

Як відомо, декларація незалежності була прийнята 4 липня 1776 року.
13 колоній заявили, що перестають вважати себе частиною Британської імперії. У документі затверджувалося, що у випадку, якщо уряд перестає служити на благо людей, останні мають право утворити новий. Це право подавалось як «самоочевидна істина».