Закон і Бізнес


«Вчена липа»

Університет Уельсу закрили за підроблені дипломи


№44 (1031) 29.10—04.11.2011
3814

Підозри в тому, що в другому за величиною вузі Великої Британії, головою якого є принц Уельський Чарльз, продавали дипломи іноземцям, підтвердилися. Це дало владі країни привід прийняти рішення про ліквідацію Університету Уельсу.


Те, що викладачі лондонського коледжу Райат пропонували іноземним студентам незаконним шляхом одержувати візи та вчені ступені, завірені Університетом Уельсу, встановили журналісти Бі-Бі-Сі. На початку жовтня їм удалося відняти весь цей процес. Відеозапис є доказом того, що викладачі давали псевдостудентам поради, як обдурити прикордонну службу королівства.

Студентам пропонували записатися на експрес-курси з одержання ступеня магістра за підробленими дип­ломами, щоб їм не довелося виконувати необхідні для отримання вченого ступеня роботи. Таким чином іноземці могли одержати дипломи уже через тиждень після початку занять, тоді як насправді курс триває 15 місяців.

Наявність диплома дозволяла іноземцям подавати документи для оформлення візи. Завдяки цьому вони могли залишитись у Великій Британії.

Минулого тижня також стало відомо, що іноземні студенти того ж коледжу Райат купили відповіді на екзаменаційні тести до початку проведення іспиту.

Розслідування фактів продажу дипломів триває.

Як припустили журналісти Daily Telegraph, Уельський університет, який заснували в 1893 році й котрий об’єднав велику частину вищих навчальних зак­ладів Уельсу, після закриття може просто «розсипатися» на кілька незалежних вишів. Так, пише газета, два коледжі — Ньюпорт і Глендоуер в Рексхемі — точно стануть незалежними університетами, а Суонсі-Метрополітен приєднається до коледжу Трійці Святого Давида.

Тим часом студентам Уельського університету повідомили, що поки їм видаватимуть дипломи колишнього зразка. Передбачається, що після реформування вузу (в тому, що воно буде, не сумнівається ніхто) випускникам присвоюватимуть ступені навчальних закладів, які входили до Уельського університету.

Слід зазначити, що ректор Х’ю Томас залишив посаду ще до підписання рішення про закриття вузу.

Нагадаємо: гучному скандалу з Університетом Уельсу передували події, котрі також підривають репутацію вишу. Минулого року він змушений був припинити співпрацю з одним із коледжів Малайзії, оскільки виявилося, що в директора цього закладу Фазлей Яаакоба був підроблений диплом. Потім з’ясувалося, що інше представництво Уельського університету — Академія Італіана в Бангкоку — працювало незаконно. Це встановила тайська влада.

Тоді влада Великої Британії розпочала ретельну перевірку взаємодії Уельського університету зі всіма його 130 зарубіжними представництвами. В результаті виявили численні порушення. Вузу запропонували якнайшвидше «переглянути свої зарубіжні практики».

Свого часу Уельський університет закінчили принц Уельський Чарльз, колишній лідер британських лейбористів Ніл Кіннок, а також ведучий Бі-Бі-Сі Х’ю Едвардс.