Закон і Бізнес


Нелегальна освіта


№44 (1031) 29.10—04.11.2011
2691

Апеляційний окружний суд США тимчасово заблокував деякі з пунктів імміграційного закону Алабами, зокрема заборонив шукати в школах дітей нелегалів.


Як повідомляє Ассошіейтед Пресс, суд відмінив положення, згідно з яким влада штату могла вимагати від шкіл перевіряти, чи є учні дітьми нелегальних мігрантів. Також суд заблокував параграф, відповідно до якого нелегальне перебування в Алабамі прирівнювалося до кримінального злочину, хоча право поліцейських затримувати жителів для перевірки законності їх перебування в штаті на підставі власних підозр залишилося чинним.

У вересні 2011 року деякі положення акта вже були заблоковані Федеральним судом Алабами — тоді такими, що порушують федеральну юрисдикцію, були визнані пункти про заборону вступу до університетів та найму на роботу мігрантів. В цілому ж закон визнано легітимним.

Проте після його ухвалення багато мігрантів, побоюючись депортації, почали забирати своїх дітей з шкіл. В результаті близько 2000 учнів перестали ходити на заняття.

Останніми роками суворі міграційні закони були прийняті в кількох штатах США, зокрема в Аризоні, Юті, Індіані та Джорджії. Деякі пункти цих актів також блокували суди різних інстанцій. Проте версія закону, прийнята владою Алабами, є найжорсткішою.