Закон і Бізнес


Британців не запитають, чи потрібний їм ЄС


№44 (1031) 29.10—04.11.2011
2607

Депутати Палати громад британського парламенту відкинули ідею про проведення загальнонаціонального референдуму про вихід країни з ЄС.


Як проінформував спікер нижньої палати Джон Беркоу, за проведення плебісциту проголосували 111 парламентарів, а проти — 483, повідомляє ІТАР-ТАРС. Водночас, кількість прихильників референдуму виявилася майже вдвічі більшою, ніж очікували політологи. І це дуже тривожний сигнал для лідера торі і прем’єр-міністра країни Девіда Кемерона з огляду на керованість настроями найбільшої партійної фракції парламенту.

На підтримку ініціативи проведення плебісциту в країні було зібрано 100 тис. підписів. Її прихильниками виступили і представники правого крила правлячої консервативної партії, налаштовані проти процесу європейської інтеграції.

Згідно з висунутою пропозицією референдум передбачав три варіанти відповіді: підтримку або продовження перебування країни в ЄС; вихід з блоку; проведення переговорів про зміну формату британського членства у цьому союзі у бік мінімізації політичної залежності від Брюсселя при збереженні тісного економічного співробітництва з об’єднаною Європою.

Перед початком парламентських дебатів, що передували голосуванню, Д.Кемерон постарався переконати парламентарів, що ініціювали проведення референдуму про вихід Великої Британії з ЄС, відмовитися від цього наміру.

На його думку, національні інтереси країни полягають саме в тому, щоб залишатися в ЄС і допомагати формувати ті правила, які управляють єдиним ринком. «Це — не абстрактний теоретичний аргумент, оскільки він стосується мільйонів робочих місць, мільйонів сімей і мільйонів підприємств. І зараз, в період економічної кризи, не час давати хід законодавчій ініціативі, яка включає проведення референдуму», — заявив глава британського Кабінету міністрів.