Закон і Бізнес


Норма вічної пам’яті


№44 (1031) 29.10—04.11.2011
2678

Незабаром вітчизняним законодавцям доведеться замислитися над необхідністю врегулювання питання щодо проведення днів усеукраїнського трауру і вшанування пам’яті. Таким чином, у законодавстві можуть з’явитися згадки не тільки про святкові, але й про траурні дні.


Законопроект «Про дні вшанування пам’яті та жалоби» (№9187) пропонує затвердити перелік відповідних днів. Автор ініціативи, Олександр Фельдман, пропонує щорічно вшановувати пам’ять жертв аварії на Чорнобильській атомній електростанції 26 квітня, жертв військово-адміністративної акції «Операція «Вісла» — 28 квітня, жертв депортації з Криму — 18 травня, жертв Великої Вітчизняної війни — 22 червня, жертв трагедії в Бабиному Яру — 29 вересня, а також жертв голодоморів — кожну четверту суботу листопада.

Законопроектом передбачено необхідність визначити перелік траурних заходів, серед яких приспущення Державного Прапора, всеукраїнська хвилина мовчання о 12.00 із зупинкою на цей час роботи органів державної влади і місцевого самоврядування, руху громадського і приватного транспорту в населених пунктах з поданням звукового сигналу.

Окрім цього, депутат рекомендує доручити Національній раді з питань телебачення і радіомовлення встановити правила трансляції в дні трауру і вшановування пам’яті, а також заборонити в ці дні розміщення реклами в ефірі.