Закон і Бізнес


Надра ваші стали наші

У ВР пропонують відчужувати нерухомість на користь приватних осіб


№44 (1031) 29.10—04.11.2011
2818

У парламенті зареєстровано законопроект, який передбачає примусове відчуження земельних ділянок на користь приватних осіб. Отримати нерухомість за рішенням суду зможуть ті, хто має ліцензію на розробку надр. Продати ж цю ділянку комусь іншому стане неможливо.


У ст.10 закону «Про відчуження земельних ділянок, інших об’єктів нерухомого майна, що на них розміщені, які перебувають у приватній власності, для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності» закріплено право ініціювати відчуження ділянки для суспільних потреб особами, які отримали спеціальний дозвіл (ліцензію) на користування надрами. Водночас, на думку народного депутата Юрія Шпенова, через брак коштів у місцевих бюджетах викуп земельних ділянок для цих цілей практично неможливий.

Відповідно до Кодексу про надра земельні ділянки, на яких розміщені запаси корисних копалин, мають передаватися виключно особам, які отримали спеціальний дозвіл на користування певною ділянкою надр. Таким чином, після викупу земля має бути передана особі, яка вже має дозвіл.

Тому нардеп переконаний у доцільності закріплення на законодавчому рівні положення щодо можливості укладення договору купівлі-продажу земельної ділянки та інших об’єктів, відчужених для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності, безпосередньо власником такого спеціального дозволу.

Проте цією пропозицією Ю.Шпенов не обмежився. Він також пропонує закріпити можливість здійснювати в судовому порядку примусове відчуження ділянок на користь осіб, які мають дозволи на користування надрами, за умови попереднього та повного відшкодування ними вартості відчужуваного майна.

Крім того, відповідно до проекту пропонується визнавати правочини нікчемними, якщо вони передбачають передання земельної ділянки, інших об’єктів нерухомого майна в користування або у власність фізичній чи юридичній особі для цілей, не пов’язаних із забезпеченням потреб, визначених у рішенні органу держвлади чи місцевого самоврядування про відчуження зазначеної земельної ділянки.