Закон і Бізнес


Січневі призначенці


№43 (1030) 22.10—28.10.2011
МАРИНА ЗАКАБЛУК
3138

Вища кваліфікаційна комісія суддів почала роздавати безстрокові «перепустки» законникам, 5-річні строки повноважень яких закінчаться через 3 місяці. Проте не всім пощастить найближчим часом отримати благословення від Верховної Ради для продовження суддівської кар’єри. Адже, як заявив голова комісії Ігор Самсін, парламент отримає подання для «пожиттєвого» обрання служителів Феміди лише після того, як останні розглянуть усі справи, котрі перебувають в їх провадженні.


Чергове засідання постійно діючого органу відбулося 18 жовтня. Спочатку «кваліфікаційники» дали згоду на переведення 6 законників до апеляційних судів. У кожного з них члени комісії запитували про наявність «залишкових» справ, скільки часу потрібно для їх розгляду. Також ВККС цікавило, чи знайомі претенденти із законодавчими змінами, чи можуть чітко назвати повноваження суду другої інстанції та чи слідкують за практикою Європейського суду з прав людини. Не всі пройшли випробування цими запитаннями, одначе комісія цього дня була прихильною до кандидатів, які часто через хвилювання не могли чогось згадати. Втім, ВККС застерігала майбутніх «апеляційників»: робота в другій інстанції вимагає більших знань і мистецтва «приборкувати» своє хвилювання.

Переймався постійно діючий орган і питанням наступництва. Голова Корюківського райсуду Чернігівської області Наталія Висоцька виявила бажання працювати в Апеляційному суді Чернігівської області. «А чи є суддя, який зможе замінити вас на адміністративній посаді?» — турбувало членів комісії. Н.Висоцька повідомила, що в Корюківському райсуді є двоє обраних безстроково законників і вони можуть претендувати на посаду голови.

Потім «кваліфікаційники» перейшли до роздавання безстрокових «перепусток» володарям мантій, в яких у січні «закінчується» право на здійснення правосуддя. Всім 20 кандидатам пощастило отримати благословення «кваліфікаційників». Прикметно, що 19 законників продовжують працювати в судах першої інстанції. А от Зоряні Бовчалюк, яка указом Президента від 12.01.2007 була призначена на посаду до Луцького міськрайонного суду Волинської області, наприкінці минулого року вдалося перейти до Апеляційного суду Волинської області. «Чи складно вам працювати в апеляційній інстанції?» — поцікавився І.Самсін у жінки. З.Бовчалюк зазначила, що спочатку було важко, адже на вищому рівні на плечі суддів лягає і більша відповідальність. Вона додала: робота в апеляційній інстанції їй знайома, адже перед тим, як іти працювати до Луцького міськрайсуду, вона 3 роки була помічником судді апеляційного суду.

А от Оксані Хожаіновій з Феодосійського міськсуду АРК комісія влаш­тувала справжній «допит». Виявилося, що за рік на дії володарки мантії надійшло 13 скарг, а в червні 2011-го ВККС оголосила їй догану за порушення строків розгляду справи. «Що там у вас за конфлікти?» — поцікавився І.Самсін. О.Хожаінова пояснила: коли приймається рішення, одній зі сторін воно може не сподобатися. «Це зрозуміло. Але чому ж на вас так багато скарг надходить?» — продовжував голова комісії. «Я не є ініціатором цих скарг. Що я можу зробити? Я працюю, приймаю рішення», — виправдовувалася суддя.

Також з’ясувалося, що на сьогодні в провадженні О.Хожаінової перебуває близько 700 справ (цивільні й адміністративні). За перше півріччя цього року вона розглянула 1200 справ, іноді за один день доводиться вирішувати по 30—36. «Може, це однотипні справи або справи про адміністративні правопорушення?» — поцікавилися представники ВККС. «Ні», — відповіла жінка. За її словами, за штатом у їхньому суді має бути 13 осіб, а працює лише 10. «За час, протягом якого я працювала в цій обителі Феміди, у 6 суддів або закінчувалися повноваження, або вони йшли у відставку. Справи, які вони розглядали, передавалися трьом працюючим суддям. До того ж ми не маємо постійних помічників і секретарів судових засідань: через невелику зарплату на цих посадах ніхто довго не затримується», —зауважила О.Хожаінова.

Аби врятувати суддів від справ, що дістаються їм у спадок від колег, ВККС зобов’язує кожного володаря мантії, який має намір продовжувати кар’єру в іншому суді, завершити розгляд усіх справ, що перебувають у його провадженні.