Закон і Бізнес


ВС іде на поправку

Парламент збільшив кількість верховних законників і розширив їхні повноваження


№43 (1030) 22.10—28.10.2011
3188

Лише місяць тому проект закону №9151 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо розгляду справ Верховним Судом України» опинився в парламенті, а вже 20 жовтня останній розглянув акт у другому читанні та ухвалив у цілому.


Незмінна концепція

Деякі законодавчі ініціативи можуть по-доброму «позаздрити» долі проекту №9151. Так, 15 вересня цього року з легкої руки народного депутата Ірини Бережної він був зареєстрований у Верховній Раді. 5 жовтня Комітет з питань правосуддя рекомендував парламенту прийняти його за основу, що ВР і зробила 6 жовтня. Під час підготовки до другого читання до законопроекту було внесено 129 поправок. 19 жовтня Комітет з питань правосуддя їх розглянув.

«У результаті роботи над проектом концепція першого читання практично не змінилась. У другому читанні акт пропонується прийняти з такими основними положеннями: збільшити кількість законників у ВС із 20 до 48 осіб та кількість заступників Голови Суду, відновити 4 судові палати», — зазначив комітетник Дмитро Шпенов.

Також визначаються механізми розгляду справ, які наразі накопичилися в обителі верховних володарів мантій. Зокрема, передбачається, що касаційні скарги на рішення загальних судів у кримінальних і цивільних справах, подані до ВС до 15 жовтня 2010 р. включно і призначені ним до розгляду, розглядатимуться в порядку та в межах повноважень, які діяли до набрання чинності законом №9151, до завершення слухання таких скарг. Але так триватиме не довше ніж до 1 листопада 2011 р. Не розглянуті до визначеного терміну касаційні скарги пропонується передати до Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ.

Між іншим, документ має вирішити не лише «верховні», а і як здається на перший погляд, «кваліфікаційні» проблеми. Народні обранці врегулювали питання, вирішенням якого нині займається Конституційний Суд: чи можуть служителі Феміди з ВС, відряджені до Вищої кваліфікаційної комісії суддів, брати участь у засіданні Пленуму найвищого судового органу?

Так, з ст.92 «Склад Вищої кваліфікаційної комісії суддів» закону «Про судоустрій і статус суддів» пропонується виключити положення: «Члени постійно діючого органу не можуть виконувати професійних повноважень за основним місцем роботи». Натомість пропонується доповнити цю статтю такою частиною: «Члени ВККС, призначені з числа суддів, не можуть здійснювати правосуддя». При цьому за ними зберігається право брати участь у вирішенні питань, що розглядають органи суддівського самоврядування, а за верховними законниками та володарями мантій з вищих спеціалізованих судів — також у вирішенні питань, що розглядають пленуми цих судів. Інші ж «кваліфікаційники» не можуть виконувати професійних повноважень за основним місцем роботи.

 Пропозиції розбрату

 Перш ніж перейти до обговорення 129 поправок, голова профільного комітету Сергій Ківалов повідомив: «Ми не повертаємося до старих норм, тому в законопроекті не передбачена повторна касація». Найголовніше, що у ВС з’явиться повноваження за результатами перегляду справ приймати нове рішення, яке обов’язково розміщуватимуть на його офіційному веб-сайті. А от служителі Феміди при розгляді справ будуть зобов’язані використовувати висновки найвищого судового органу щодо застосування норм матеріального права.

Зміниться й порядок розгляду справ у ВС: їх переглядатиме колегія суддів зі складу відповідної палати, а у визначених процесуальним законом випадках — спільне засідання палат або весь склад найвищого судового органу.

Дискусію викликала вже перша поправка до акта. Хоча це була навіть не дискусія, а монолог-протест Юрія Кармазіна. Після того як він почув, що його зауваження відхилено, нардеп заявив: деякі норми акта, котрий повинен «покращити життя» ВС, суперечать Конституції.

«Тут півсотні моїх поправок, — сказав Ю.Кармазін, а потім додав: — Хоча не знаю, скільки їх, не рахував (усього зауважень нардепа — 28. — Авт.). Я вносив поправки до безглуздих речей. Ви хочете відхилити пропозиції, котрі хоч якось можуть наблизити нас до закону, до розуміння Конституції. Не можна відхиляти поправки, виходячи з імені та прізвища їх автора».

Також він пообіцяв парламентарям, що 20 жовтня, під час обговорення документа, під куполом буде спекотно: кожну свою пропозицію Ю.Кармазін відстоюватиме до останнього. Слова «нунсівець» підтвердив дією: на час голосування поправок до проекту №9151 він залишив залу засідань, пообіцявши згодом повернутись. А нардепи продовжили роботу.

У результаті майже годинного обговорення 129 пропозицій комітет підтримав тільки 15. А парламенту рекомендував прийняти законопроект у другому читанні та в цілому.

 

P.S. 20 жовтня ВР 268 голосами прийняла закон №9151. З усіх пропозицій володарі мандатів підтримали лише дві останні — С.Ківалова. А от на обговорення цих зауважень парламентарі витратили 2,5 год. Тепер вирішальне слово — за Президентом, від якого залежить, чи буде ВС «реставрований».