Закон і Бізнес


Верховному Суду повернули повноваження


20.10.2011 15:50
3241

Сьогодні Верховна Рада України прийняла у другому читанні і в цілому Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо розгляду справ Верховним Судом України».


Документ передбачає повернення більшої частини повноважень найвищого судового органу, яких його було позбавлено в ході судової реформи.

Перш за все, Верховному Суду повертається право ухвалювати власні рішення. Як неодноразово наголошувала автор законодавчої ініціативи народний депутат України Ірина Бережна, однією з найголовніших проблем судочинства сьогодні є відсутність єдиної судової практики.

Відтепер, суди будуть зобов'язані враховувати висновки Верховного Суду України, що викладені у рішеннях, прийнятих за результатами розгляду заяв про перегляд судового рішення з підстави неоднакового застосування судом касаційної інстанції одних і тих самих норм закону, що потягло ухвалення різних за змістом рішень.

Також законом передбачено збільшення кількості суддів Верховного Суду до 48 осіб, повернення посад першого заступника і чотирьох заступників голови ВСУ, відновлення роботи чотирьох судових палат: в адміністративних, господарських, кримінальних і цивільних справах.