Закон і Бізнес


Поправка для звільнення


№42 (1029) 15.10—21.10.2011
МАРИНА БОЙКО
3483

Одне з вересневих рішень Вищої ради юстиції змусило Вищу кваліфікаційну комісію суддів змінювати власний Регламент.


Так, 27 вересня конституційний орган призначив Володимира Маслія (суддя Київського апеляційного адмінсуду, відряджений на роботу до ВККС, займав посаду секретаря комісії) на посаду голови КААС. «Після цього виникло питання щодо припинення повноважень Володимира Івановича як члена ВККС. Законом, як відомо, це не врегульовано. Ми зверталися по роз’яснення до Ради суддів України. Але там не знають, що робити. Якщо закон не дає відповіді на питання і воно повисне в повітрі, то В.Маслій не зможе приступити до виконання своїх адміністративних повноважень, оскільки є членом ВККС. А членом ВККС він не може бути, оскільки є головою суду. Ми знайшли вихід — застосуємо аналогію закону», — пояснив голова комісії Ігор Самсін.

Нагадаємо, що ст.93 закону «Про судоустрій і статус суддів» зазначається: до складу ВККС не можуть бути призначені, зокрема, голови судів, їхні заступники, секретарі судових палат. Тому В.Маслій уже не має права бути «кваліфікаційником».

Також актом передбачено: з’їзд суддів призначає членів ВККС, однак про припинення їхніх повноважень там не йдеться. Правове управління комісії вивчило, як це питання вирішується в законах «Про Вищу раду юстиції», «Про статус народного депутата України», «Про Центральну виборчу комісію», і запропонувало внести відповідні зміни до Регламенту.

Віднині повноваження члена комісії припинятимуться в разі: закінчення строку, на який його призначено; набрання законної сили обвинувальним вироком щодо нього; припинення громадянства або виїзду на постійне проживання за межі України; визнан­ня його судом обмежено дієздатним, недієздатним, безвісти відсутнім або оголошення померлим; подання ним заяви за власним бажанням про припинення повноважень; неможливості виконувати свої обов’язки за станом здоров’я при наявності медичного висновку; його смерті.

«Рішення про припинення повноважень члена комісії приймає ВККС, про що повідомляє орган, який його призначив», — зачитав норму І.Самсін. До речі, раніше в Регламенті зазначалося, що повноваження «кваліфікаційника» можуть бути припинені за його заявою органом, який його призначив.

Унісши зміни до Регламенту, комісія відразу ж розглянула заяву В.Маслія про увільнення його від обов’язків члена комісії та секретаря.

Тепер у ВККС з’явилася вакансія. Претендентів на «кваліфікаційне» крісло четверо: суддя Вищого адмінсуду Сергій Білуга, представниця Донецького апеляційного господарського суду Тетяна Шевкова, суддя у відставці, колишній голова Апеляційного суду Дніпропетровської області Володимир Віхров та керманич Апеляційного суду Херсонської області Анатолій Іванищук. Їх ще у 2010 р. обрав Х з’їзд суддів і залишив у резерві. Хто з них потрапить до лав ВККС? Або з’їзд суддів визначив порядок черговості зайняття «кваліфікаційного» крісла, або замість В.Маслія до комісії прийде «адміністративник» С.Білуга.

Рік тому Х з’їзд суддів призначив до складу ВККС 6 членів (по два представники від кожної юрисдикції). Тому, аби уникнути дисбалансу в лавах комісії, варто було б направити до неї С.Білугу.

І.Самсін, залишившись без секретаря постійно діючого органу, запропонував обрати відразу і заступника, і нового секретаря. Він пояснив, що голові складно одному боротися з «кваліфікаційними» проблемами: здійснювати підготовку засідань, представляти комісію в органах держвлади.

Комісія, порадившись за зачиненими дверима, вирішила голосувати відкрито. І.Самсін оголосив імена кандидатів: на посаду заступника претендував Микола Пінчук, а секретаря — Анатолій Марцинкевич. Постійно діючий орган підтримав цю пропозицію, а потім привітав нових призначенців, побажав їм успіхів та активної роботи.