Закон і Бізнес


Чиновницька розплата


№41 (1028) 08.10—14.10.2011
2522

У Верховній Раді переконані, що коли посадова особа контрольного органу своїми неправомірними діями заподіяла збитки підприємству, то саме вона й має їх компенсувати.


Народний депутат В’ячеслав Коваль подав відповідний проект «Про внесення змін до Податкового кодексу України» (№9212).

Згідно з чинним Податковим кодексом шкода, завдана неправомірними діями посадових осіб конт­рольних органів, підлягає покриттю за рахунок державного бюджету, тобто коштів органу контролю. Проте нардеп наголошує, бюджетом для таких органів не передбачено відповідних витрат, це ускладнює відшкодування, доводиться довго чекати законної компенсації.

Як наслідок, через некомпетентні або корупційні дії посадовців збитки несе держава, адже підприємству врешті-решт доводиться виплачувати компенсацію, як і постраждалий суб’єкт господарювання — внаслідок недоотримання прибутків. Крім того, неправомірні дії органу контролю можуть підірвати налагоджений механізм роботи, повернутися до якого дуже непросто. При цьому, на думку В.Коваля, за відсутності персональної відповідальності посадових осіб створюються умови для плекання непрофесіоналізму та корупційних дій.

Нардеп пропонує внести зміни до п.21.3 ст.21 ПК і вказати, що збитки, зав­дані неправомірними діями посадових осіб органів контролю, підлягають відшкодуванню коштом бюджету, але потім ці витрати державі має повернути винний посадовець.