Закон і Бізнес


«МММ» прирівняють до порнографії

Нардепи обмежать доступ на сайти фінансових пірамід


З віртуальними фінансовими пірамідами пропонують боротися шляхом обмеження доступу до сайтів

Законотворчість, №41 (1028) 08.10—14.10.2011
АНАТОЛІЙ КОВАЛЬЧУК
2736

Захистити гаманці українців нардепи планують, закривши доступ до інтернет-ресурсів, на яких пропонуються неліцензійні фінансові послуги. На такий крок парламентарів штовхає відроджене з попелу товариство «МММ», до якого вже долучилися сотні тисяч наших співвітчизників.


Народні депутати Олександр Фельд­ман і Олег Гейман подали проект «Про внесення змін до Закону України «Про телекомунікації» (щодо унеможливлення діяльності на території України віртуальних фінансових пірамід)» (№9232). У пояснювальній записці парламентарі нагадують, що внаслідок діяльності «МММ» протягом 1989—1994 рр. свої кошти втратили більше 10 млн вкладників. Точна сума заподіяних збитків не відома, але обчислюється, за різними даними, від сотень мільйонів доларів США до мільярдів.

Організатор та засновник «МММ» Сергій Мавроді був засуджений до позбавлення волі, а нині, звільнившись після відбування покарання, заснував нову фінансову піраміду під назвою «МММ-2011». Щоправда, тепер вона організована за допомогою Інтернету.

Точної інформації про кількість її учасників немає, але, якщо вірити інформаційному сайту «МММ-2011», їх уже понад 1,5 млн. За словами С.Мавроді, українців серед них — сотні тисяч. І, зважаючи на масштабну рекламну кампанію, до них, напевно, долучиться ще чимало охочих на легкі гроші.

Очевидно, врахувавши минулий досвід та ретельно вивчивши законодавство, новітній комбінатор провадить свою діяльність без жодної реєстрації та ліцензування. Навіть реклама «МММ-2011» поширюється у вигляді попередження: «Піраміди небезпечні для вашого фінансового здоров’я».

Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг повідомила, що діяльність з надання будь-яких фінансових послуг, які передбачають пряме або опосередковане залучення фінансових активів від фізичних осіб, а також страхова діяльність можуть здійснюватися тільки після отримання ліцензії.

«Інформація про юридичну особу, найменування якої «МММ-2011», до Державного реєстру фінансових установ, який ведеться Держфінпослуг, не вносилася, статусу фінансової установи така особа не набувала, відповідних ліцензій не одержувала», — наголосив регулятор. Проте він не вказав, які санкції проти «МММ-2011» може застосувати.

Сам С.Мавроді переконаний, що ніяка ліцензія не потрібна. «В «МММ» немає юрособи, немає офісу, банківського рахунку. Люди просто переказують гроші один одному без жодних умов, гарантій та обіцянок. Жодних ліцензій для цього не потрібно. Вам що, потрібна ліцензія, аби дати своїй дитині гроші на морозиво?» — заявив він.

Дещо ускладнити роботу «МММ-2011» уже вдалося. Так, «Приватбанк» вирішив блокувати платежі її учасників. Можливо, до цієї ідеї долучаться й інші фінустанови.

Свій план боротьби з пірамідою розробили й у Верховній Раді. В «МММ-2011» є сайт, через який і ведеться діяльність. Закрити його неможливо, оскільки він — у доменній зоні .com, тобто поза українською юрисдикцією. Водночас можна обме­жити доступ абонентів до сайту.

За чинним законодавством, таке обмеження може відбутися тільки в одному випадку — розповсюдження дитячої порнографії. Це передбачено п.18 ч.1 ст.39 закону «Про телекомунікації».

Тому депутати пропонують доповнити цей закон і зобов’язати операторів телекомунікацій на підставі рішення суду обмежувати доступ своїх абонентів до ресурсів, через які фінансові послуги надаються без ліцензії.

Незважаючи на досить оригінальний спосіб боротьби з пірамідами, він навряд чи зможе стати ефективним. Адже після рішення суду ніхто не завадить тій самій «МММ-2011» створити «дзеркальний» сайт за іншою електрон­ною адресою. Або й узагалі перенести «серце» піраміди до якоїсь із соціальних мереж. Спроби ж обмежити їх роботу викличуть обурення серед мільйонів користувачів.