Закон і Бізнес


Верховна «реставрація»

Нардепи підтримують розширення повноважень ВС


В.Писаренко подякував І.Бережній за законодавчу ініціативу.

№41 (1028) 08.10—14.10.2011
ОЛЕКСІЙ ПИСАРЕВ
3481

Народні депутати готові збільшити склад Верховного Суду та повернути законників до палат. Відповідні ініціативи вже розглянуті Комітетом ВР з питань правосуддя, тепер їх чекає сесійна зала. Водночас парламентарі очікують жвавих дискусій та не виключають суттєвих змін у законопроектах.


Усі — на Пленум!

 Для того щоб винести рішення стосовно 11 законопроектів, Комітету ВР з питань правосуддя вистачило однієї години. Рекомендуючи парламенту прийняти законопроект у першому читанні або відправити на доопрацювання, члени комітету послуговувалися думкою доповідача та висновками головного науково-експертного управління. Голосували депутати майже зав­жди одностайно.

Так само без особливих труднощів нардепи визначилися зі своєю пози­цією щодо присутності на Пленумі ВС законників, відряджених на роботу до Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Свій вердикт із цього питання незабаром має оголосити Конституційний Суд, до якого по тлумачення звернулася Вища рада юстиції. Тому нині на вул. Жилянській збирають думки різних експертних органів, не обійшли увагою і комітет.

Вадим Колесніченко запропонував у відповіді на запит КС зазначити, що відряджений до ВККС суддя не має права розглядати конкретні справи, але, оскільки зберігає статус судді ВС, має право брати участь у роботі Пленуму. Адже цей орган розглядає організаційні питання, а не судові справи.

Не обійшовся розгляд цього питання без суперечки, щоправда, її можна віднести до курйозів. Народний депутат Володимир Філенко, який не зрозумів позиції колег, наголосив, що не можна обмежувати права суддів ВС. «Я уявляю, якби члена політбюро, —звернувся він до іншого члена парламентського підрозділу — комуніста Леоніда Грача, — не пустили на засідання... Я прошу пояснити, на підставі чого ми позбавляємо людину права голосувати на Пленумі, якщо вона фізично має можливість бути на ньому присутня». Однак В.Колесніченко і Сергій Ківалов пояснили, що у відповіді міститься саме така позиція, якої дотримується нардеп. На цьому «дискусія» була вичерпана.

 Робота над помилками

Єдиний проект викликав жваве обговорення — про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо розгляду справ Верховним Судом) (№9151). Його ініціатор — Ірина Бережна — розповіла, що закон удосконалить норми, які визначають статус і повноваження ВС. Відповідно до пропозицій Суд зможе після перегляду справ приймати нове рішення. Крім цього, планується встановити обов’язок суддів використовувати при розгляді справ висновки ВС щодо застосування норм матеріального права.

І.Бережна пропонує також змінити структуру ВС. Так, чисельність суддів збільшиться з 20, як передбачено чинним законодавством, до 48. При цьому судді, як і до реформи, працюватимуть у палатах. Їх буде 4, й очільник кожної стане заступником Голови ВС.

С.Ківалов підкреслив, що під час підготовки судової реформи проти звуження повноважень ВС виступала Венеціанська комісія і цей законопроект узгоджується з позицією міжнародних експертів.

Жоден із присутніх на засіданні нардепів не заявив, що прийняття змін не доцільне. У той же час Валерій Писаренко передбачив тривалий розгляд новацій та додаткові зміни, адже багато фахівців по-різному бачать роботу найвищої судової інстанції. «Я сьогодні спілкувався з окремими суддями ВС, у цілому вони сприймають закон позитивно, але говорять про те, що практика розгляду справ усім складом Суду виправдала себе і повернення в палати може знизити якість розгляду справ», — розповів парламентар.

Той факт, що скільки юристів, стільки й думок, підтвердив присутній на засіданні суддя ВС Віктор Кривенко. «Я впевнено заявляю, що переважна більшість суддів говорять, що зруйнована організація роботи з розгляду конкретного спору. Справу в переважній більшості розглядають не спеціалісти у відповідній галузі. У зв’язку із цим повернення до палатного розгляду судді ВС підтримують», — зазначив він.

В.Колесніченко наголосив, що проект виправляє помилки, зроб­лені під час проведення першого етапу судової реформи. Щоправда, на думку нардепа, вина в недосконалості законодавства лежить на керівництві ВС, яке не співпрацювало із законотворцями. Така позиція здивувала Л.Грача. «Ми працюємо над власними помилками. Хто б там не вносив пропозицій, але рішення приймав парламент», — наголосив нардеп.

Своєю чергою І.Бережна закликала суддів уносити свої пропозиції, а комітет запропонував парламенту прийняти проект у першому читанні. Готуючи закон, нардепам доведеться проаналізувати всі погляди, адже виконувати роботу над помилками по кілька разів не любить ніхто.