Закон і Бізнес


Арбітражні керуючі отримали власну систему підготовки


06.10.2011 12:41
2436

Мін’юст затвердив Положення про систему підготовки арбітражних керуючих — розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів. Ліцензії їм видаватимуть лише після проходження спеціальних курсів та складення іспиту.


За словами міністра юстиції Олександра Лавриновича, обов'язок організувати систему підготовки арбітражних керуючих та ліцензувати їх діяльність покладений на державний орган з питань банкрутства законом «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом». Мін'юст же визначено головним органом у системі виконавчої влади з формування та забезпечення реалізації державної політики з питань банкрутства указом Президента від 6.04.2011 №395/2011.

О.Лавринович наголосив, що раніше не було системи з відбору арбітражних керуючих. Більшість із них виконували свої обов'язки без професійної підготовки.

Відповідно до положення підготовка полягатиме в проходженні спеціальних курсів. Їх зможе пройти будь-який громадянин, котрий має повну вищу юридичну або економічну освіту та стаж роботи за спеціальністю не менш ніж 3 роки.

Для організації курсів до Мін'юсту зможе звернутися будь-який вищий навчальний заклад, що здійснює підготовку фахівців за напрямами «Право», «Економіка та підприємництво», «Менеджмент і адміністрування» чи «Державне управління» та має третій або четвертий рівень акредитації за одним із цих напрямів.

Підготовка на курсах проводитиметься за напрямами: «Банкрутство», «Економіка», «Цивільне законодавство та договірні відносини», «Господарське законодавство», «Господарський процес», «Трудове та пенсійне законодавство», «Виконавче провадження», «Приватизація та оцінка майна», «Державна реєстрація речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», «Контроль фінансово-господарської діяльності суб'єктів господарювання» тощо.

Після завершення курсів вуз, який готував фахівців, проводитиме іспити. За рішенням екзаменаційної комісії, заклад видаватиме всім, хто успішно складе іспит, свідоцтво про присвоєння кваліфікації «арбітражний керуючий». Строк дії свідоцтва становитиме 2 роки. Протягом цього часу особа матиме право звертатися по ліцензію на провадження господарської діяльності арбітражних керуючих.