Закон і Бізнес


ВСС відсвяткував першу річницю утворення


Голова ВСС Леонід Фесенко

05.10.2011 15:10
3870

У вівторок, 4 жовтня 2011 року, відбулося урочисте засідання з нагоди святкування першої річниці утворення Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ.


Рік тому – 1 жовтня 2010 року – Указом Президента України від 12 серпня 2010 року № 810/2010 на підставі Закону України «Про судоустрій і статус суддів» було утворено Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ, який розпочав свою діяльність 1 листопада 2010 року.

В урочистій церемонії святкування першої річниці ВСС взяли участь представники органів державної влади, судових установ, вищих навчальних закладів України, міжнародних інституцій та громадських організацій, повідомили «ЗіБ» у пресс-службі суду.

Суддів та працівників апарату ВСС привітав голова Верховної Ради України Володимир Литвин: «Сьогодні є всі підстави констатувати – Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ відбувся. Відбулося становлення колективу. Це є свідченням високого професійного рівня і правильності вибору Голови суду, а також підтвердженням загалом правильної спрямованості реформування судової системи». За словами спікера, найактуальнішою в українському правосудді залишається тема належного захисту прав людини відповідно до Конституції України та її міжнародних зобов'язань під час касаційного розгляду цивільних і кримінальних справ. ВССУ гідно виконує поставлені перед ним завдання, – підсумував Володимир Литвин.

Вітальне слово від Президента України Віктора Януковича оголосив Радник Президента Андрій Портнов. Зокрема, Віктор Янукович, звертаючись до суддів ВССУ, зазначив, що здійснення правосуддя є почесною і нелегкою місією, яка вимагає від них особливої відповідальності, сумлінності та високого професіоналізму. «Справедливий суд – це велике суспільне благо і суспільна необхідність. Його утвердження – це складний і тривалий процес. Інтеграція Української держави та суспільства до європейського співтовариства висуває суворі вимоги до вітчизняного правосуддя. Переконаний, що суддівська спільнота докладе всіх зусиль для захисту прав і свобод людини та безумовного утвердження верховенства закону в усіх сферах життєдіяльності нашої країни, а також сприятиме наближенню України до міжнародних стандартів судочинства»,– наголосив Президент України.

Привітав колег та високоповажних гостей з першою річницею голова ВСС Леонід Фесенко. Створення ВСС, на його думку, стало логічним кроком на шляху до реалізації приписів Конституції України, адаптації національного законодавства до загальновизнаних світових моделей процесуальної судової вертикалі. «За цей рік, окрім здійснення правосуддя, всьому колективу доводилося вирішувати організаційні питання, створювати вкрай необхідні умови для роботи суду. Ці випробування ми успішно витримали, вони згуртували й об'єднали наш колектив», – зазначив голова ВСС.

Звертаючись до голів апеляційних судів України, Леонід Фесенко зауважив: «У межах компетенції ми стали на шлях наведення і підтримання порядку в судах нижчого рівня – проводимо спільні наради, робочі засідання, розглядаємо проблемні питання та обговорюємо шляхи їх вирішення, ретельно аналізуємо показники роботи кожного суду. Наше завдання не з легких, але ми прагнемо стати фактором суспільної стабільності, гарантом надійного захисту прав, дотримання законності».

З вітаннями на адресу ВСС також виступили голова Конституційного Суду України Анатолій Головін, Генеральний прокурор України Віктор Пшонка, голова Комітету Верховної Ради України з питань правосуддя Сергій Ківалов, голова Вищого господарського суду України Віктор Татьков, голова Вищого адміністративного суду України Олександр Пасенюк, голова Вищої ради юстиції Володимир Колесниченко, голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Ігор Самсін, уповноважений Верховної Ради України з прав людини Ніна Карпачова, голова Апеляційного суду Київської області Юрій Нечипоренко, керівник проекту Агентства США з міжнародного розвитку «Україна: верховенство права» Девід Вон та голова Союзу юристів України Валерій Євдокимов.

Завершуючи урочисту церемонію, Леонід Фесенко подякував усім присутнім за підтримку на шляху реалізації судової реформи та впровадження прозорого, відкритого судочинства.