Закон і Бізнес


Погони — у райони


№40 (1027) 01.10—07.10.2011
МАРИНА ЗАКАБЛУК
3299

Напередодні Дня юриста (відзначається 8 жовтня) в гості до Вищої кваліфікаційної комісії суддів завітав голова Союзу юристів України Валерій Євдокимов. Прийшов він не з порожніми руками, а з подарунками: почесними грамотами для всіх представників постійно діючого органу та трьома нагородами «Видатний юрист України» для Анатолія Марцинкевича, Віктора Шаргала та Миколи Пінчука.


Після привітань і фотографування на згадку В.Євдокимов пішов, а комісія з головою занурилася в роботу. Спершу ВККС сформувала тести (з адміністративної та господарської спеціалізації) та практичні завдання для тих, хто виявив бажання перевестися до суду іншої юрисдикції. Поки 7 претендентів виконували завдання, «кваліфікаційники» роздавали безстрокові «перепустки». За підсумками ж перевірки результатів іспиту, всі володарі мантій отримали перевідні «квитки».

Нарешті благословення комісії одержала Ірина Щеняєва із Саксаганського райсуду м.Кривий Ріг Дніпропетровської області. Розгляд питання щодо безстрокового обрання неодноразово відкладався (в лютому, травні, червні цього року) через наявність скарг. За цей час І.Щеняєва встигла отримати від ВККС догану, оскаржити це рішення до Вищої ради юстиції, яка скасувала накладене дисциплінарне стягнення.

«Будете працювати чи ні?» — поцікавився голова комісії Ігор Самсін. «Так», — упевнено відповіла суддя. «На ваші дії надходить багато скарг. Що із цим робитимемо?» — продовжував керманич постійно діючого органу. І.Щеняєва пояснила, що в неї велике навантаження, а громадяни часто скаржаться на винесене рішення.

А от епопея з обранням безстроково Костянтина Пасіки до Васильківського міськрайонного суду Київської області триває. У березні та червні 2011 р. комісія відкладала розгляд питання. «На сьогодні на дії судді надійшло 7 скарг. Усі вони розглянуті, підстав для притягнення до дисциплінарної відповідальності немає. Проте така кількість скарг насторожує», — зазначила член комісії Ніна Фадєєва.

До того ж 27 вересня ВРЮ мала розглядати пропозицію представника цього органу Валерія Бондика від 23.05.2011 про внесення подання про звільнення К.Пасіки з посади за порушення присяги. Проте законник на засідання ВРЮ не з’явився, бо, як він пояснив «кваліфікаційникам», потрапив до лікарні.

«10 років я пропрацював у органах прокуратури, 5 років — суддею, жодного разу не притягувався до дисциплінарної відповідальності. Моя сім’я очікує 5-у дитину, а батько півроку не знає, де і чим буде займатися, ким працюватиме», — просив комісію швидше визначатися К.Пасіка.

«Що ми скажемо суспільству, якщо надамо вам безстрокову рекомендацію, а вас звільнять за порушення присяги?» — поцікавився А.Марцинкевич. «Думаю, суспільство зрозуміє», — відповів законник. Проте ВККС була непохитною — розгляд питання знову відклали. Чекатимуть вердикту ВРЮ.

Також комісія «працевлаштовувала» двох законників з ліквідованого указом Президента від 14.09.2010 Військового місцевого суду Київського гарнізону. Представник ВККС Віктор Мікулін поцікавився, чому рік люди в мантіях і при погонах не працювали. Виявилося, що восени минулого року представники цієї обителі Феміди Сергій Дячук та Євгеній Римар написали заяви до Апеляційного суду м.Києва. ВККС навіть повідомляла про підготовку матеріалів щодо обрання їх безстроково.

«У зв’язку з відсутністю вакансій в апеляційному суді в липні я переписав заяву до Святошинського райсуду м.Києва», — пояснив С.Дячук. Є.Римар також обрав наступним місцем роботи іншу установу — Оболонський райсуд м.Києва.

Отже, мрії колишніх військових законників працювати в суді другої інстанції не здійснилися — поки що їм відкритий шлях тільки в столичні райсуди.