Закон і Бізнес


Бюджетна павутина

Щоб у 2012-му не потрапити у фінансові пастки, судді просять про збільшення видатків


№40 (1027) 01.10—07.10.2011
МАРИНА ЗАКАБЛУК
3474

Планування державного бюджету завжди супроводжується гострими дискусіями. Проте й після прийняття річного фінансового закону словесні війни не вщухають. Особливо від нестачі коштів потерпає вітчизняна Феміда, деяким представникам якої доводиться забезпечувати діяльність суду грошима з власної кишені. 21 вересня парламентський Комітет з питань правосуддя зібрав представників третьої гілки влади, аби вислухати їхні зауваження та підтримати пропозиції до проекту закону «Про Державний бюджет України на 2012 рік».


Фінансові «перегони»

 Комітетники, не вдаючись до ліричних відступів, одразу перейшли до справи: вислухали прохання володарів мантій та тих, хто благословляє їх на посади, забезпечує діяльність.

«Адмін’юстиція — завжди в ролі наздоганяючого», — розпочав свій монолог голова Вищого адміністративного суду Олександр Пасенюк. За його словами, у плані фінансування очолювана ним установа відстає від Вищого господарського суду на 30 млн, а від Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ — на 60 млн грн. «Ми викручувалися попередні 6 років, викрутимося і в 2012-му. За бюджет ВАС я не переживаю, знайдемо вихід. Мене турбують окружні та апеляційні адмінсуди», — із занепокоєнням продовжував О.Пасенюк.

Так, на його думку, бюджетні призначення цих судів потребують збільшення. Насамперед це стосується інших поточних видатків (оплати поштових послуг, придбання марок, конвертів, паперу). Адже порівняно з 2011 роком ці видатки в окружних адмінсудах планується зменшити на 25,7 млн грн.

Керманич ВАС зазначив, що йому пишуть служителі Феміди з Дніпропетровська, Вінниці. Мовляв, у вересні в окружних адмінсудах річні кошторисні призначення закінчилися. «Грошей і так не вистачає, а в наступному році ці видатки хочуть зменшити ще на 25,7 млн грн.», — переймався О.Пасенюк.

За його словами, суди змушені шукати вихід з такої ситуації, аби продовжувати вершити правосуддя: особи сповіщаються про засідання СМС-повідомленнями (коштом законників), помічники, представники апарату розносять пошту в межах свого населеного пункту.

Ще одна проблема — за роки існування апеляційних та місцевих адмінсудів видатки розвитку майже не передбачалися. На 2012 рік ці видатки становлять тільки 1,2% від потреби окружних та 0,7% — від потреби апеляційних адмінсудів. «Судді вимушені купувати меблі, комп’ютер, робити ремонт у кабінеті за власний рахунок», — бідкався голова ВАС. А з набранням чинності законом «Про засади запобігання і протидії корупції в Україні» такі дії кваліфікуватимуться як корупційні.

Види юрисдикції, не сперечайтеся!

За розрахунками ВГС, загальна сума проекту бюджетного запиту на 2012 рік становить 179 млн грн., а в поданому комітету проекті видатки визначені в сумі 136 млн. У нинішньому році ВГС розпочав проведення реконструкції з добудовою адмінбудинку суду, оскільки у зв’язку зі збільшенням кількості суддів та працівників апарату виникла нагальна потреба в додаткових кабінетах та залах засідань. «По 8 працівників сидить в одному кабінеті площею 15 м2», — розповів комітетникам про проблеми «господарників» голова ВГС Віктор Татьков.

Також він звернув увагу на те, що місцеві господарські суди профінансовані на 54%, а апеляційні — на 45%. «Перепрошую, Олександре Михайловичу (звертаючись до Пасенюка. — Авт.), але видатки на апеляційні господарські суди збільшено на 13%, а на апеляційні адмінсуди — на 107%. Тому не думаю, що спеціалізованим судам потрібно сперечатися. Нам варто разом збільшувати за принципом: додати і помножити, а не відняти і розділити», — зауважив В.Татьков.

А от заступник голови ВСС Михайло Вільгушинський попросив збільшити видатки в проекті держбюджету на наступний рік на здійснення правосуддя ВСС на суму 10,1 млн грн. (на поточні потреби) та 20 млн грн. (на нове будівництво). «Це покриє наші мінімальні потреби і дасть можливість працювати на повну силу», — доніс М.Вільгушинський нардепам пропозиції своєї установи. До речі, він запросив парламентарів на день народження ВСС, яке святкуватимуть 1 листопада.

Чим зможемо — допоможемо

«Проблеми, про які говорили представники судів, існують. У проекті бюджету на 2012 рік ситуація трохи покращилася порівняно з минулим роком. Однак усе одно забезпеченість потреби судів коштами залишається на рівні 35,8%», — підсумував очільник Державної судової адміністрації та попросив профільний комітет підтримати всі пропозиції Феміди.

Керівника Вищої ради юстиції Володимира Колесниченка турбувало те, що очолюваний ним орган може залишитися без даху над головою. Так, будинок на вул. Артема, 89, в якому нині розміщується конституційний орган, перебуває в комунальній власності й уже переданий в оренду прокуратурі Шевченківського району м.Києва. Розпорядженням Кабміну від 20.10.2010 ВРЮ передано зруйновану споруду на вул. Студентській, 12-а. Нове будівництво оцінили в 58,6 млн грн. У 2010—2011 рр. ВРЮ на ці потреби отримала 39,7 млн, а от у проекті держбюджету на 2012 рік грошей на завершення робіт (18,9 млн грн.) не передбачено.

Тобто конституційний орган може залишитися без приміщення, і буде проблематично «виконувати покладені на нього функції». Тому В.Колесниченко попросив профільний комітет підтримати пропозицію заповнити цю «фінансову прогалину».

Гроші на будівництво попросила і Вища кваліфікаційна комісія суддів. На завершення капітального ремонту будинку на вул. Механізаторів, 9 їй не вистачає 24 млн грн.

«Ми повністю підтримуємо керівників судів, які сьогодні звертаються до нас по допомогу», — підсумував обговорення проекту держбюджету народний депутат Валерій Писаренко. Парламентський підрозділ у своєму рішенні записав: усі пропозиції підтримати, направити до Комітету ВР з питань бюджету з метою «врахування їх під час опрацювання проекту закону «Про Державний бюджет України на 2012 рік».