Закон і Бізнес


Якщо Пленум ВСУ збереться, це буде неправомірно – Пінчук


Микола Пінчук

29.09.2011 12:46
3690

Нещодавно українське судочинство відзначилося безпрецедентним рішенням: Окружний адміністративний суд Києва за позовом судді Верховного Суду України Миколи Пінчука виніс ухвалу, якою заборонив проведення 30 вересня 2011 року Пленуму Верховного Суду, що мав обрати нового очільника судової системи України.


Чи виконає найвищий судовий орган припис суду першої інстанції і який сенс позиватися до Верховного Суду – правовий тижневик «Закон і Бізнес» дізнався у самого Миколи Пінчука.

Якщо Пленум Верховного Суду України збереться 30 вересня, то це буде неправомірне – так уважає М.Пінчук, якого не допускають до участі у засіданнях цього органу.

Позбавлення судді права участі у засіданнях Пленуму власне й стало підставою для звернення з позовом до Окружного адміністративного суду Києва. Проблема виникла не випадково – півроку тому її створили у самому Верховному Суді. Коли постало питання висловлення недовіри Голові Верховного Суду України Василю Онопенку, перед початком розгляду питання Пленум вирішив, що два судді, яких відряджено до Вищої кваліфікаційної комісії суддів — Ігор Самсін та Микола Пінчук, не мають права брати участь у голосуванні. Останні ж наголошували, що закон не позбавив їх статусу судді Верховного Суду, і до того часу питань щодо їхньої роботи в Пленумі не виникало.

Розв'язання спору було перенесено до Конституційного Суду України, який найближчим часом має дати тлумачення відповідним положенням Закону «Про судоустрій і статус суддів».

«Рішення Конституційного Суду повинне бути в жовтні, тобто вже після проведення Пленуму. Жодного ефекту воно б не мало. Після бою кулаками вже ніхто не махає», - так прокоментував М.Пінчук необхідність перенесення дати проведення Пленуму Верховного Суду України.

Варто додати, що невиконання судової ухвали про заборону проведення Пленуму автоматично ставить під сумнів легітимність нового Голови Верховного Суду, якщо його буде обрано.

За останніми даними, на зборах суддів Верховного Суду, проведених сьогодні, було прийнято рішення допустити Ігоря Самсіна та Миколу Пінчука до участі в роботі Пленуму.

Докладніше – у найближчому номері правового тижневика «Закон і Бізнес».