Закон і Бізнес


Нащадки без племені

Негрів хочуть позбавити права бути індіанцями


№39 (1026) 24.09—30.09.2011
Олена АВЕР’ЯНОВА
3221

Недавно Верховний суд черокі (про існування якого, треба думати, багато хто дізнався вперше) вигнав з племені чорношкірих представників корінного населення Америки. Це викликало гнів негрів, позбавлених місця в племені. І минулого тижня звичайний суд почав розгляд позову про відновлення прав чорношкірих індіанців.


Раби на плантаціях

 

Поява негрів у племені черокі, на перший погляд, здається чимось  абсурдним. Проте якщо детальніше ознайомитися з історією цього народу, то все встає на свої місця.

Черокі належать до п’яти так званих цивілізованих індіанських племен (окрім черокі, до групи також входять крики, семіноли, чикасо і чокто), котрі ще у XIX ст. освоїли блага цивілізації та навчилися не тільки спілкуватися з білим населенням, а й перейняли у своїх блідолицих сусідів різноманітні звички й уміння.

У 1800-х, коли черокі вже налагодили зв’язки з європейцями, які осіли на їхній території, і прийняли християнство, життя членів племені протікало за цілком типовим для того часу сценарієм: деякі з індіанців вели фермерське господарство, інші викладали в школах, а треті обзавелися плантаціями і, наслідуючи білих, чорними рабами.

Коли закінчилася громадянська війна, раби багатих черокі отримали свободу, а через рік після цього, в 1866-му, був підписаний документ, згідно з яким чорношкірі одержали право стати членами племені.

 

Вигнання з «раю»

 

Проте в серпні 2011 року Верхов­ний суд черокі схвалив поправку до конституції племені (уперше була запропонована у 2007 році, а в січні 2011-го відхилена), де сказано, що всі 2800 нащадків вільновідпущених позбавляються громадянства черокі.

А значить, нащадки невільників втрачають право на участь у виборах вождя, а також позбавляються можливості безкоштовно отримувати медичне обслуговування і навчатися в університеті (за освіту індіанців платить плем’я). Позбавлені громадянства також залишаться без фінансової підтримки з боку черокі, які тримають казино і на правах корінного населення Штатів не платять податків.

Проте незабаром виборча комісія черокі вирішила, що у виборах вождя, призначених на 24 вересня, повинні взяти участь усі представники племені без винятку. Це рішення підтримало Американське бюро у справах індіанців.

І поки не буде вирішено спір, виплати індіанцям у розмірі $33 млн зупиняються.

Але в племені, схоже, не особливо цікавляться думкою американських властей. Нинішній лідер черокі Джо Кріттенден відповів, що індіанці по праву вважаються незалежними і вільними людьми, мають власне зведення законів і ніякий уряд слухати не бажають.

А тим часом чорношкірі повернулися в минуле: їм знову доводиться активно боротися за свої права. Тільки тепер екс-черокі випало на долю доводити не той факт, що вони є такими ж повноцінними людьми, як і біле населення, а щось ще дивніше — право бути індіанцями.