Закон і Бізнес


Говорить і показує


№39 (1026) 24.09—30.09.2011
2883

Народні депутати вирішили зобов’язати державні телеканали долучити до новин сурдоперекладачів. Після цього люди з вадами слуху зможуть дізнаватися про суть усіх офіційних повідомлень з телебачення.


Верховна Рада прийняла за основу проект «Про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (№8214), який подала група нардепів від «НУНС» і БЮТ.

Пропонується зобов’язати державні телекомпанії провадити інформаційне мовлення із сурдоперекладом, а державні й комунальні телерадіоорганізації — подавати із сурдоперекладом поширювані ними офіційні повідомлення органів державної влади й органів місцевого самоврядування та іншу обов’язкову інформацію.

Ініціатори зазначають, що законодавством переважної більшості країн Європи захищені права глухих громадян і тих, хто слабо чує, відповідно до Європейської хартії регіональних або міноритарних мов. Крім цього, Парламентська асамблея Ради Європи розробила рекомендації «Про захист жестових мов глухих у країнах — членах Ради Європи».

Таким чином, після запровадження змін держава не тільки гарантуватиме своїм громадянам доступ до інформації, а й наблизиться до європейських стандартів.