Закон і Бізнес


ВРЮ без невідповідностей


№39 (1026) 24.09—30.09.2011
МАРИНА ЗАКАБЛУК
3021

Восени в парламентарів завжди багато клопотів. Адже саме цей період — пік підготовки проекту основного фінансового закону, за яким держава житиме весь наступний рік. Однак не держбюджетом єдиним живуть сьогодні народні обранці — у них чимало «звичайних» справ. Так, Комітет Верховної Ради з питань правосуддя на засіданні, яке відбулося 21 вересня, зокрема, займався «вилученням» із закону «Про Вищу раду юстиції» певних невідповідностей.


Дві години поспіль комітетники розглядали 5 законопроектів, два з яких рекомендували парламенту прийняти в другому читанні. Зокрема, народні обранці враховували-відхиляли поправки до проекту закону «Про гарантії держави щодо виконання судових рішень» (№9127). З 27 пропозицій комітет підтримав тільки 2: поправки Національного банку й нардепа Сергія Ківалова. Щодо решти пропозицій (а їх більше 500) комітет не визначився, оскільки положення другого, «соціально-пільгового», розділу проекту не є предметом його відання.

Рекомендували володарі мандатів прийняти в другому читанні й проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо приведення окремих положень чинного законодавства у відповідність до рішення Конституційного Суду). Нагадаємо, що рішенням КС від 11.03.2011 положення ч.3 ст.25 закону «Про Вищу раду юстиції» стосовно права цього органу витребувати від судів копії справ, розгляд яких не закінчено, визнано неконституційними. Адже витребування ВРЮ будь-яких матеріалів справи «має наслідком оцінку вчинених суддею процесуальних дій, що розцінюється як втручання в здійснення правосуддя». Тому нардепам доручили привести у відповідність до рішення КС положення двох статей закону про ВРЮ (ч.4 ст.25, ч.1 ст.40).

Також профільний комітет розглянув ще один проект закону, який стосується діяльності ВРЮ. Виявляється, в ч.4 ст.10 акта «Про Вищу раду юстиції» сказано, що порядок скликання з’їзду суддів визначається законом «Про органи суддівського самоврядування». Утім, останній втратив чинність ще у 2002 р. Ініціативу замінити назву акта, який ще 9 років тому зник із «законодавчої полиці», на нову (закон «Про судоустрій і статус суддів») парламентський підрозділ підтримав одноголосно.

У наступному номері «ЗіБ» читайте про обговорення членами комітету проекту закону «Про Державний бюджет України на 2012 рік».