Закон і Бізнес


Фінал «колядника»


Резонансна справа, №39 (1026) 24.09—30.09.2011
АНІ ГАЛУК
2779

Після понад дворічного розслідування одна з найбільш резонансних корупційних справ (стосовно екс-голови Львівського апеляційного адмінсуду Ігоря Зварича, обвинуваченого в одержанні хабарів в особливо великих розмірах) дійшла до фінальної стадії — оголошення вироку. Сумнозвісний «колядник» мовчки вислухав вердикт, але миритися з ним не збирається.


Кримінальна хроніка

 

Невдовзі після того, як законника з ЛААС запідозрили в одержанні хабара на $100 тис., розпочався його зірковий час: прізвище Зварич рясніло на сторінках видань, звучало в ефірі й майже в кожного на вустах. Справа набрала широкого розголосу і впродовж 2 років інтерес до неї лише підігрівався. Однак, можливо, через тривалий розгляд або через те, що увага громадськості віднедавна прикута до інших гучних процесів над колишніми урядовцями, доля І.Зварича в очах загалу відійшла на задній план. Інтерес до нього «реанімувався» тільки в день оголошення вироку.

Кримінальна епопея бере свій початок у 2008 році. 2 грудня Генпрокуратура порушила щодо І.Зварича справу за хабарництво в особливо великих розмірах. Під час обшуків за місцем роботи і проживання цього діяча і 6 представників того ж суду працівники СБУ і Генпрокуратури вилучили $1 млн і 2 млн грн.

Природу походження коштів сам підозрюваний пояснював досить просто: частину зазначеної суми позичив у друга, а ті гроші, які знайшли в приміщенні суду, охрестив «посівними» (мовляв, ними йому засіяли новий кабінет під час різдвяних свят). З того часу в народі його прозвали «колядником».

Наступний етап кримінальної хроніки можна назвати «У пошуках схованки». Після того як порушили справу, І.Зварич пішов на лікарняний, а в ніч на 12 грудня зник з поля зору правоохоронців. І лише в березні 2009-го чоловіка затримали і доставили в київське СІЗО, де він перебував 2 наступні роки.

Відтоді в житті екс-судді починається період «голодних бунтів». «На знак протесту проти свавілля і беззаконня» високопосадовців: тодішніх Президента Віктора Ющенка, Генпрокурора Олександра Медведька та його заступників — І.Зварич оголосив безстрокове голодування, але за кілька місяців перервав акцію протесту.

Наприкінці грудня 2009 року на той час заступник Генпрокурора Віталій Щоткін заявив, що ГПУ завершила розслідування. Справу передали до Оболонського райсуду м.Києва, який 16 жовтня минулого року розпочав її розгляд по суті. Вже тоді подейкували, що слухання може затягнутися на роки, адже кожен виступ підсудного тривав більш як годину. До речі, це не єдине припущення, яке прозвучало минулої осені. За деякими прогнозами, справа «колядника» могла закінчитися символічним покаранням. Його колишні колеги, які раніше стверджували, що керівник примушував їх брати хабарі, з часом змінили думку — мовляв, і самі мзди не брали, і попередній начальник перед законом чистий.

 

Крапка першої інстанції

 

Майже рік минув, перш ніж процес вийшов на фінішну пряму. 23 серпня 2011 року суд відправився в нарадчу кімнату для ухвалення вироку. Й ось він готовий. Суд розпочав зачитувати рішення 19 вересня, а вже наступного дня поставив крапку у справі. Як пишуть очевидці, І.Зварич був у гарному гуморі й не втрачав надії на виправдувальний вердикт.

19 вересня суддя оголосив 8 епізодів, що стосуються отримання та вимагання І.Зваричем хабарів. Зокрема, останній одержав «винагороду» в розмірі $100 тис. від директора підприємства «Оліяр» за вказівку суддям прийняти потрібне рішення. Крім цього, $20 тис. отримав від Петра Олійника, який на той час займав посаду голови Львівської облдержадміністрації, а також 100 тис. грн. від адвоката Володимира Косенка в обмін на сприяння при розгляді справ його клієнтів у суді.

Також І.Зварич, користуючись службовим становищем і втягнувши в протиправні дії як пособника суддю В’ячеслава Любашевського, одержав від посадових осіб ВАТ «Львівобленерго» й ВАТ «Тернопільобленерго», відповідно, $15 тис. і $5 тис. в обмін на обіцянку вирішити спір в інтересах цих підприємств.

Суд дійшов висновку, що протягом 2007—2008 рр. І.Зварич назбирав хабарів на 963 тис. грн.

Попри оптимізм І.Зварича, рішення Феміди було не на його користь —до 10 років позбавлення волі та конфіскація всього майна. Додатково колишнього мантієносця позбавили права обіймати будь-які посади в судах та виконувати організаційно-виконавчі функції в державних установах протягом 3 років після відбуття основного покарання.

Інший фігурант справи — В.Любашевський, котрий передавав І.Зваричу гроші, отримав покарання у вигляді 5 років позбавлення волі з конфіскацією майна й позбавлення права обіймати ті ж посади протягом 2 років.

Утім, захист І.Зварича не збирається здаватись і покладає надії на Апеляційний суд м.Києва. «Ми не згодні з вироком, протягом 15 днів напишемо апеляцію», — повідомив адвокат Станіслав Цвєтинський. Тож можна сказати, що перша частина судової епопеї І.Зварича завершилася, попереду друга — апеляційна, яка також може затягнутися на тривалий час.