Закон і Бізнес


Один замість п’яти


Натисніть на зображення, щоб отримати повну інформацію про вакансії у судовій системі України

№39 (1026) 24.09—30.09.2011
МАРИНА ЗАКАБЛУК
25303

Через два місяці після того, як Вища кваліфікаційна комісія суддів уперше оголосила про початок конкурсу для охочих одягти мантію, їй довелося знову запрошувати кандидатів на «поєдинок» за вакансію. Цього разу постійно діючий орган виправив свою «помилку» — оголосив конкурс одночасно до всіх судів України.


Стоп, конкурс!

Ті, хто мріє служити Феміді, пройшли вже багато випробувань (анонімне тестування, кваліфікаційний іспит, формування рейтингу, зарахування до резерву). Якщо резервні кандидати сподівалися, що після повідомлення про початок конкурсу зможуть з полегшенням зітхнути, то їхні очікування розчинилися в повітрі. Виходить, що крок за кроком ВККС наближається до визначеної мети, а сюрпризів трапляється на її шляху чимраз більше.

Нагадаємо, що про початок змагання за мантії комісія оголосила 19 липня. Вирішальними днями для потенційних законників обрали 6, 7, 13, 14, 20, 21, 27 та 28 вересня. Поповнення потребували майже 90 судів Донецької, Луганської, Вінницької та Харківської областей. Претенденти з нетерпінням чекали 6 вересня, аби якнайшвидше отримати від ВККС рекомендації.

Напередодні старту змагання за мантії секретар комісії Володимир Маслій повідомив, що журналістів запросять спостерігати за перебігом конкурсу. Проте жодного запрошення на сайті ВККС не було. Як з’ясувалося згодом, представників ЗМІ навіть не акредитовували на запланований захід, бо постійно діючий орган зупинив дію рішення від 19.07.2011 — проведення конкурсу відклали на невизначений строк.

Причина була така: у провадженні Вищої ради юстиції перебувало 18 скарг від кандидатів на посади суддів на рішення ВККС про затвердження результатів кваліфікаційного іспиту. Аби «забезпечити додержання законних прав кандидатів на участь у конкурсі на заміщення вакантних посад суддів», комісія вирішила не квапитись із проведенням конкурсу і дочекатися вирішального слова ВРЮ.

Однак на засіданні, яке відбулося 13 вересня, конституційний орган не зміг нічим порадувати скаржників: Рада ще не завершила «кваліфікаційне розслідування». А вже 16 вересня в порядку денному засідання ВККС було питання «Про оголошення конкурсу на заміщення вакантних посад судді в місцевих судах загальної юрисдикції». З невідомих причин його розгляд перенесли на 19 вересня.

Або пан, або пропав

19 вересня засідання комісії все-таки відбулось. Але уникнути несподіванок претенденти на мантії знову не змогли. Спочатку «кваліфікаційники» затвердили умови проведення конкурсу. «Умови ті самі, що й попередні, тільки один пункт змінено», — підкреслив В.Маслій.

«У межах конкурсу, оголошеного одним рішенням комісії, кандидат має право подати заяву про участь у конкурсі на заміщення вакантних посад суддів у одному суді», — додав секретар комісії. Відповідно до затверджених раніше умов претендентові надавалася можливість накинути оком аж на 5 обителей Феміди. Нині кандидатам доведеться зробити ставку на одну-єдину вакансію, при цьому правильно розрахувавши свої сили і точно оцінивши позиції суперників.

Перший оголошений конкурс виявив: є суди, бажанні для учасників змагання за мантії, а є обителі Феміди, де займати вакансії ніхто не хоче. Тому кандидатам з 34-ї «сходинки» в рейтингу (з найменшою кількістю балів — 66) потрібно визначитись: або йти ва-банк, або писати заяву до невподобаного суду.

Становище претендентів на останніх позиціях ускладнюється ще однією обставиною. Виявляється, сьогодні в місцевих судах загальної юрисдикції всього-на-всього 635 вакансій (перед початком добору суддівських кадрів ішлося про 686 вільних посад), а в резерві — 687 осіб. Виходить, що 52 потенційним законникам не пощастить: вони залишаться в резерві. Чи то за збігом обставин, чи така випадковість: усього на 33-ій і 34-ій сходинках рейтингу — 52 особи. І якщо вони не підберуть правильної комбінації до «кодового замка» професії судді, то піймають облизня.

«Комісія прийшла до висновку, що буде справедливіше, якщо конкурс оголосити до судів усієї України. Усі кандидати, які перебувають у резерві, будуть в однакових умовах», — повідомив ще одну приголомшливу новину В.Маслій.

Тобто тепер кандидати з-поміж усіх місцевих обителей Феміди нашої держави (а не з-поміж судів кількох областей) повинні обрати одну. Їхні заяви комісія прийматиме з 26 вересня до 21 жовтня. А конкурс відбудеться 28 жовтня (з 10-ї до 17-ї год.), без виклику учасників.

Тим, хто подавав заяви на зайняття вільних посад у судах Донецької, Харківської, Вінницької та Луганської областей, комісія надала право «відкликати заяви і взяти участь у конкурсі». Кандидати, які вже подали кілька заяв і не відкличуть їх, уважатимуться такими, що виявили бажання взяти участь у конкурсі на заміщення вакантних посад у судах, які визначені ними як пріоритетні. Заяви до решти обителей Феміди «кваліфікаційники» не враховуватимуть.

За словами В.Маслія, багато часу на опрацювання всіх заяв від резервних кандидатів не потрібно, адже більш ніж 687 їх не буде. Якщо ж виникнуть певні складнощі в опрацюванні матеріалів, комісії доведеться перенести дату проведення конкурсу на кілька днів.