Закон і Бізнес


Перші в методології


№39 (1026) 24.09—30.09.2011
3615

Рада суддів господарських судів підготувала рекомендації, якими слід керуватися при вивченні організації роботи в судах. Окрім цього, «господарники» оголосили питання, які вирішуватимуть на наступній конференції, та визначили склад конференції.


Готовність №1

 

На початку засідання 15 вересня РСГС завершила останнє приготування до запланованої на 14 жовтня конференції представників своєї юрисдикції. Так, орган самоврядування визначився, що конференція має розпочатись о 11 год. ранку в приміщенні Вищого господарського суду. Також члени РСГС затвердили склад делегатів на жовтневе засідання — без зайвого зволікання рада підтримала тих, кого раніше обрали збори суддів.

Визначилися члени РСГС і з питаннями, які заплановано обговорити на конференції. Так, голова ради Олександр Удовиченко підіб’є підсумки роботи органу самоврядування в цьому році.

Також після конференції дещо зміниться склад РСГС. Так, нещодавно Олександр Попов обійняв посаду заступника голови Господарського суду Донецької області. Відповідно ж до акта «Про судоустрій і статус суддів» законники, які займають адмінпосади, не можуть бути членами ради суддів. Тому конференція вирішить, хто посяде його місце в раді.

Нова людина в органі самоврядування заступить і Олега Хрипуна, який з Господарського суду м.Києва перейшов працювати до ВГС. Як наслідок, у раді опинились одразу 4 представники касаційної інстанції, чим порушується принцип розподілу «квот» між судами різних рівнів. Звісно, правила представництва в РСГС законодавчо не визначені, і тому, маючи бажання, О.Хрипун міг би залишитися на своєму місці, однак сам попросив замістити його.

 

Фінансові очікування

 

Навряд чи кадрові ротації здатні викликати суттєві дискусії на конференції, але до чого делегати безперечно готуватимуться, то це до спілкування з очільником Державної судової адміністрації Русланом Кирилюком. Наймовірніше, саме він виступить з доповіддю щодо фінансового і матеріального забезпечення господарських судів цього року.

Очевидно, що за рік проблем назбиралося чимало. Наприклад, не­одноразово про своє невдоволення роботою ДСАУ говорили в Одеському апеляційному господарському суді, який недоотримав довічного грошового утримання. «Уперше в житті я зіткнувся з такою ситуацією, коли орган правосуддя змушений просити грошей у бюрократичного органу, який підкоряється невідомо яким законам. Якщо ми не зробимо висновків із цього конкретного випадку, то нас і далі будуть принижувати», — так охарактеризував цю ситуацію голова суду Валерій Балух.

Можна не сумніватися, що невдоволення накопилось і в інших законників, адже загальновідомо, що матеріальне забезпечення судової системи залишає бажати кращого. Тому Р.Кирилюку слід готуватися до важкої розмови.

Однак О.Удовиченко попросив членів ради підійти до обговорення фінансових проблем раціонально, а не емоційно. «Потрібно ставити питання в нормальному робочому режимі, а не так — давайте ліквідуємо ДСАУ», — закликав очільник РСГС.

Також О.Удовиченко розповів, що планує на конференції звернути увагу на забезпечення суддів житлом. «Це питання потрібно порушити і допомогти Р.Кирилюку в його реалізації», — наголосив голова ради.

 

Незабаром будуть гості...

 

Окрім підготовки до запланованої конференції, РСГС визначилась із планами роботи і на найближче майбутнє. Так, у вересні члени ради відвідають 3 суди заради вивчення організації роботи в них.

Представників органу самоврядування слід очікувати в господарських судах АР Крим, Дніпропетровської та Харківської областей. Планувалося, що члени РСГС уже цього місяця відвідають і Київський апеляційний господарський суд, однак О.Удовиченко звернув увагу на те, що у вересні всі завантажені роботою, тому столичний суд очікуватиме на перевірку в жовтні.

Відвідуючи ці суди, члени ради зможуть скористатися Методичними рекомендаціями щодо вивчення організації діяльності судів, прийнятими на цьому ж засіданні.

У рекомендаціях «господарники» визначили, що після вивчення стану справ у суді члени робочої групи матимуть місяць, аби оформити результати перевірки. Після цього підготовлені матеріали треба надати голові суду, який отримає стільки ж часу на підготовку інформації щодо організації роботи й усунення недоліків.

Варто зазначити: на те, що надано обмаль часу для підготовки до зустрічі з радою після проведення перевірки, скаржився голова Господарського суду Одеської області Валентин Продаєвич. За його словами, він мав лише кілька днів, аби опрацювати 60 сторінок довідки, в якій було зазначено недоліки в організації роботи його суду. Та, незважаючи на це, РСГС рекомендувала Вищій раді юстиції звільнити його з адміністративної посади.

Також у раді звернули увагу на те, що після перевірки в суді слід провести розширену нараду із законниками і працівниками апарату. Інакше може скластися враження, що члени ради залишили суд таємно.

У свою чергу О.Удовиченко звернув увагу присутніх на те, що інколи виявлені факти слід додатково перевіряти і не треба даремно збурювати колектив — краще зробити паузу. Тому члени ради вирішили збиратися на розширені наради або після завершення перевірки, або після оформлення її результатів — залежно від обставин.

Після півгодинного обговорення рекомендацій за них проголосували всі присутні члени ради. «Передовики порівняно з іншими радами суддів. Є положення і про резерв, і про розгляд скарг; і методологічні рекомендації прийняли», — похвалив колег О.Удовиченко. Тепер головне, щоб правила давали позитивні результати.