Закон і Бізнес


Відповідальність за багатство


№39 (1026) 24.09—30.09.2011
ТЕТЯНА БЕРСЕНЄВА, Право.ру
2722

До Державної думи РФ подано законопроект, яким пропонується ввести кримінальну відповідальність для чиновників, чий рівень життя не відповідає офіційним доходам.


Посадові особи зобов’язані будуть пояснити походження дорогого майна. Якщо ж його вартість значно перевищує законні доходи чиновника і той не може розумно пояснити, яким чином його придбав, це вважатиметься незаконним збагаченням.

Згідно із законопроектом «Про внесення змін і доповнень до Кримінального кодексу Російської Федерації» в КК має з’явитись ст.2901 «Незаконне збагачення». В ній зазначається, що незаконне збагачення на суму до 1 млн руб. каратиметься позбавленням волі на строк до 5 років. Якщо діяння вчинене у великому розмірі (не менш ніж 1 млн руб.), то чиновникові загрожуватиме позбавлення волі на строк до 7 років, за незаконне збагачення в особливо великому розмірі (понад 1 млн руб.) — до 10 років. У всіх випадках передбачається конфіскація майна, придбаного в результаті незаконного збагачення.

У пояснювальній записці автори проекту відзначають, що така пропозиція спрямована на реалізацію ст.20 Конвенції ООН проти корупції від 31.10.2003, яка пропонує визнати як кримінально карне діяння, якщо воно скоюється умисно, незаконне збагачення, тобто значне збільшення активів публічної посадової особи, що перевищує її законні доходи, яке вона не може розумним чином обгрунтувати.

Законопроект внесли до нижньої палати депутати від фракції КПРФ. І ця обставина суттєво знижує шанси на проходження даного документа через Федеральні збори.