Закон і Бізнес


З чуток «запалає» паніка


№38 (1025) 17.09—23.09.2011
2638

Неправдива інформація про озброєне захоплення шкіл бандитами, яку в «Твіттері» оприлюднили вчитель приватної школи і радіоведуча з мексиканського міста Веракрус, спричинила арешт її авторів. Сьогодні за поширення чуток їм загрожує 30 років ув’язнення.


Річ у тому, що безпідставна паніка, яку через сервіс мікроблогів посіяли Гільберто Мартінес Вера і Марія де Хесус Браво Пагола, призвела до чисельних автомобільних аварій у місті — батьки поспішали забирати дітей зі шкіл. Під натиском дзвінків, згідно з повідомленням Guardian, відключилися й місцеві телефони служб порятунку.

Як установило слідство, Г.Вера в одному зі своїх «твіттів» із посиланням на повідомлення родички розповів, що бандити викрали зі школи п’ятьох дітей. Слід зазначити, що в м.Веракрус частенько трапляється, що місцева наркомафія проводить розборки. Таким чином, населенню не важко було повірити в інформацію про захоплення школярів.

М.Пагола поширювала повідом­лення аналогічного змісту, проте у відповідь на обвинувачення вона стверджувала, що лише «ретвіттила» пересуди інших.

Якщо прокурор виграє справу, обвинувачення в тероризмі буде найбільшим покаранням за записи в «Твіттері». Тут слід зазначити, що навіть провокатори, які через «Твіттер» підбурювали людей до серпневих погромів у Лондоні, отримали тільки 4 роки ув’язнення.

Правозахисна організація Amnesty International вже заступилась за обвинувачених, вважаючи, що переслідування Г.Вери і М.Паголи є порушенням свободи слова. Правозахисники також уважають, що паніка пов’язана не з «Твіттером» як таким, а з тією атмо­сферою страху, що панує в місті, де за останніх 5 років у розборках наркокартелів загинуло 35 тис. людей.