Закон і Бізнес


Боржники ганебні


Греки готові зняти останню сорочку, аби продемонструвати свою незгоду з діями влади, але не для того, щоб сплатити борги.

№38 (1025) 17.09—23.09.2011
2779

Влада єврозони не приховує невдоволення тим, як Афіни виконують свої обіцянки стосовно скорочення дефіциту бюджету. У свою чергу в Афінах чудово розуміють, що можуть залишитися без чергових міжнародних траншів, і розмірковують над тим, як збільшити приплив грошей у скарбницю. Щоб вплинути на ситуацію, Міністерство фінансів Греції навіть опублікувало чорний список неплатників податків.


До цього переліку потрапили 6000 компаній: вони заборговували скарбниці в цілому €30 млрд. Таким чином, борг компаній перед державою становить приблизно 12,5% ВВП, або майже третина нового пакета допомоги від ЄС, ЄЦБ і МВФ. Очолила чорний список залізнична держкомпанія OSE, борг якої майже €1,3 млрд. Окрім неї в переліку опинилися 13 професійних футбольних і 6 баскетбольних клубів, фермерські господарства, транспортні компанії.

Списком боржників справа, проте, не обмежиться. Як повідомляє РБК daily, Мінфін Греції пообіцяв розмістити на дошці ганьби і прізвища неплатників — приватних осіб. Для цього, правда, потрібний буде дозвіл відомства з охорони персональних даних. На думку міністерства, така прозорість не тільки змусить боржників розплатитися з державою, а й підвищить рівень довіри платників податків.

У цілому держава недоодержала від ухильників приблизно €42 млрд. Для порівняння, минулого року до грецької скарбниці надійшло податків на загальну суму €46 млрд.

Втім, ефективність подібних дій невелика. На думку аналітиків, такі одноразові заходи можуть допомогти, але для підтримання державних фінансів у нормальному стані необхідно весь час зіставляти поточні витрати і поточні доходи.

Неспроможність грецьких властей збирати податки відзначив єврокомісар з питань енергетики Гюнтер Оттінгер. «Проблемою є, очевидно, адміністрація, котра не дуже ефективно працює. Відомства не справляються із завданнями щодо збору податків або продажу держмайна, — сказав він у інтерв’ю німецькому виданню Bild і запропонував оригінальне вирішення проблеми: — Найкраще було б запросити на тривалий строк до Греції кваліфікованих чиновників з інших країн — членів ЄС для консультацій та адміністративних функцій. Вони могли б діяти, незважаючи на суперечності, і припинити цей бардак. Той, хто вимагає солідарності від інших держав, має бути готовий на певний час передати частину відповідальності».