Закон і Бізнес


Заявка на незалежність


Якщо ООН визнає за Палестинською автономією право на державність, такою стіною, напевне, буде відгороджена від Ізраїлю вся її територія.

№38 (1025) 17.09—23.09.2011
3341

Арабські країни підтримають заявку Палестинської автономії на надання їй незалежності, яку можуть подати на Генасамблеї ООН 20 вересня. Про це повідомляє «Аль-Джазіра» з посиланням на прем’єр-міністра Катару Хамада бін Джасима аль Тані.


За словами прем’єра Катару, Ліга арабських держав на засіданні 13 вересня вирішила підтримати план створення незалежної палестинської держави зі столицею в Східному Єрусалимі. При цьому про намір арабських країн подати резолюцію в Раду безпеки ООН Х.аль Тані не згадав.

Раніше президент США Барак Обама заявляв, що його країна скористається правом вето у випадку, якщо палестинці звернуться в Радбез ООН з вимогою про надання незалежності. За словами американського гаранта, вимога Палестинської національної адміністрації визнати Палестину незалежною державою непродуктивна і палестино-ізраїльський конфлікт не вирішить. Б.Обама також підкреслив, що властям ПА та Ізраїлю необхідно налагодити двосторонній діалог і досягти мирної угоди.

Країни ЄС до єдиної позиції щодо незалежності Палестинської автономії поки що не дійшли. Проте, за деякими даними, Брюссель підтримує Вашингтон у питанні про необхідність продовження палестино-ізраїльських переговорів.

Як пишуть зарубіжні ЗМІ, багато іноземних дипломатів на Близькому Сході песимістично оцінюють наслідки визнання держави Палестина. Вони переконані, що США в цьому випадку припинять щорічну допомогу ПА у розмірі $500 млн, а Ізраїль зробить усе можливе, аби ускладнити життя палестинцям зі Східного Єрусалима та із Західного берега річки Йордан. Крім того, Ізраїль заявляє, що визнання ПА в ООН зробить недійсними мирні угоди, підписані в Осло, мирний процес і саму Палестинську автономію.