Закон і Бізнес


Покарання за «лікування»

Наказание за «лечение»


№38 (1025) 17.09—23.09.2011
2893

Верховна Рада дала визначення терміну «фальсифікований лікарський засіб» і встановила кримінальну й адміністративну відповідальність за виготовлення і реалізацію таких препаратів.


Народні депутати ухвалили акт «Про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання фальсифікації лікарських засобів», ініційований «регіоналом» Валерієм Коновалюком.

У пояснювальній записці до проекту нардеп указував, що, за оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я, у розвинених країнах відсоток фальсифікату становить близько 10%, а в країнах третього світу — половину всіх лікарських засобів. В Україні, за різними версіями, продається до 50% підроблених ліків.

Фальсифіковані ліки серйозно загрожують життю і здоров’ю громадян, особливо якщо врахувати, що, за даними ВООЗ, найбільша кількість підробок (42%) — це антибіотики і 18% — психотропні речовини.

При цьому, наголошував нардеп, в Україні на законодавчому рівні не витлумачено поняття «фальсифіковані лікарські засоби» і відсутня кримінальна відповідальність за виготовлення і розповсюдження фальсифікованих лікарських препаратів.

Згідно з прийнятими парламентом змінами фальсифікованим є «лікарський засіб, який умисно промаркований неідентично відомостям про лікарський засіб з відповідною назвою, що внесені до Державного реєстру лікарських засобів, а так само лікарський засіб, умисно підроблений у інший спосіб, і не відповідає відомостям, у тому числі складу, про лікарський засіб з відповідною назвою, що внесені до Державного реєстру лікарських засобів».

Законом визначено, що до Державного реєстру лікарських засобів уносяться такі відомості: назва, виробник, повний склад лікарського засобу, фармакологічна дія, показання, протипоказання, запобіжні заходи, взаємодія з іншими лікарськими засобами, способи застосування тощо.

Законом доповнено Кодекс про адміністративні правопорушення новою статтею 442. Відповідно до неї умисне виготовлення, придбання, перевезення, пересилання чи зберігання з метою збуту або збут завідомо фальсифікованих лікарських засобів, учинені в невеликих розмірах, караються штрафом від 20 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340—850 грн.)

Крім цього, у Кримінальному кодексі з’явилася нова ст.3211 «Фальсифікація лікарських засобів або обіг фальсифікованих лікарських засобів». Згідно з нею умисне виготовлення фальсифікованих лікарських засобів, а також придбання, перевезення, пересилання чи зберігання з метою збуту або збут завідомо фальсифікованих лікарських засобів, якщо такі дії створили загрозу для життя чи здоров’я особи або вчинені у великих розмірах, — караються штрафом від 1 тис. до 2 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17 тис. — 34 тис. грн.) або обмеженням чи позбавленням волі на строк до 3 років.

Ті самі дії, якщо їх учинено повторно чи за попередньою змовою групою осіб або якщо вони спричинили тривалий розлад здоров’я особи, караються позбавленням волі на строк від 3 до 5 років.

Якщо ж такі дії спричинили смерть особи чи інші тяжкі наслідки, вони каратимуться позбавленням волі від 5 до 10 років.