Закон і Бізнес


Перший кілометр спільними зусиллями


Привітати представників ВККС прийшли перші особи судової влади.

№38 (1025) 17.09—23.09.2011
МАРИНА БОЙКО
4016

Рік тому закон «Про судоустрій і статус суддів» став революцією в житті вітчизняної Феміди. Крім унесення змін до деяких актів, він увів нові правила в процедурі формування суддівського корпусу. Головною в цьому процесі стала Вища кваліфікаційна комісія суддів. Напередодні свого дня народження комісія запросила гостей, аби розповісти про досягнення і почути від них оцінку своєї річної діяльності.


16 вересня 2010 р. ВККС розпочала роботу з «нульового кілометра». Оскільки вона стала постійно діючим органом, організовувати діяльність потрібно було із самого початку, тобто від реєстрації ВККС як юридичної особи до розробки кваліфікаційних іспитів.

«Рік був непростим, але цікавим. А організаційні сюрпризи і матеріально-технічні перепони вже позаду», — так охарактеризував річну діяльність комісії її очільник Ігор Самсін. За його словами, ВККС довелося працювати в екстремальних умовах, адже до неї була прикута підвищена увага громадськості, в найкоротші терміни «кваліфікаційникам» потрібно було підготувати тестові та практичні завдання, здійснити добір кадрів.

«Комісія отримала виняткові пов­новаження щодо формування професійного суддівського корпусу й одночасно з ними — завдання з багатьма невідомими. Нове складно сприймати, а тим більше — проводити», — пояснив голова ВККС.

Він багато чого розповів про добір претендентів на мантії та попередив: варто якнайшвидше провести конкурс на зайняття вакансій, аби полегшити життя тим судам, в яких не вистачає працівників. «Якщо і були незначні процедурні недоліки в проведенні іспитів, то вони не вплинуть на результати. Це, я переконаний, розуміють усі, зокрема й Вища рада юстиції, разом з якою ми повинні в найкоротший строк сформувати корпус професійних суддів. Адже вакансій так багато, що зволікання в цій справі можуть мати вкрай негативні наслідки», — заявив І.Самсін.

Присутній на святі радник Президента — керівник головного управління з питань судоустрою АП Андрій Портнов зачитав «кваліфікаційникам» вітальний адрес від Віктора Януковича: «За цей час комісія як постійно діючий орган у системі вітчизняного судо­устрою продемонструвала суспільству високі стандарти роботи та досягла вагомих результатів у формуванні якісного складу суддівського корпусу. Упевнений, що ваше відповідальне ставлення до виконання своїх обов’язків є запорукою утвердження в Україні справедливого правосуддя й можливості захисту порушених прав та інтересів кожного незалежним і неупередженим судом».

А от заступник голови ВРЮ Лідія Ізовітова, поздоровляючи представників постійно діючого органу, порівняла комісію з маленькою однорічною дитиною. «Немовля, яке за рік стало на ноги, почало робити перші кроки. І природно, що це немовля може перечепитися. Ці спотикання можуть бути убезпечені від падіння лише тим, що членам ВККС удасться перебувати на посаді не 3 роки, як передбачено законом, а набагато більше. Тоді комісія набуватиме більшого досвіду», — зазначила Л.Ізовітова.

Вона побажала «кваліфікаційникам», щоб на них звернув увагу парламент, знайшлися ті, хто б уніс законопроект, аби збільшити термін перебування на посаді члена ВККС. Мабуть, ці слова були найкращим подарунком для комісії, адже досвід завжди набувається з часом. А трьох років замало, аби ВККС упевнено стояла на ногах і не перечіплювалася через перешкоди.