Закон і Бізнес


Обличчя з лакриці

Чому відомого виробника мармеладу звинувачують у расизмі?


№4 (1146) 25.01—31.01.2014
3206

У Швеції компанія — виробник жувального мармеладу зняла з виробництва лакричні цукерки, що зображають обличчя. Деякі споживачі продукції цієї німецької фірми вважають чорні мармеладні обличчя проявом расизму.


Після того як шведське відділення однієї з німецьких кондитерських фабрик отримало кілька скарг на образливі лакричні ласощі, було вирішено зняти їх з виробництва, повідомляє The Local. При цьому в компанії пояснили, що лакричні обличчя мали б зображати народи світу: «расистські» цукерки випускали в наборі, присвяченому подорожам по різних куточках планети.

Проте у фірмі заявили, що до думки клієнтів необхідно прислухатися і тому відмовилися від цукерок, які викликають такі асоціації.

Відомо, що ця компанія із виробництва мармеладу була заснована в 1920-х роках в Бонні. Перший її продукт — мармеладні цукерки в формі ведмежат. До 1960-х рокам мармеладні ведмедики різного смаку і кольору стали одним із найвідоміших ласощів. Таких ведмежат наразі виготовляють різні фірми.

Раніше у Швеції відвідувачка місцевого ресторану поскаржилася на меню закладу, в якому виявила «расистську» страву: мова йшла про «циганський суп». Жінка звернулася в поліцію, а власники закладу відзначили, називаючи так суп не мали наміру когось образити.