Закон і Бізнес


Інвестиції — під гарантію


№4 (1146) 25.01—31.01.2014
2618

Уряд підтримав новації, які мають установити правила виплати громадянам компенсацій, якщо особа, яка представляла їх на фондовому ринку, не має змоги повернути кошти. Проект передбачає два можливі варіанти забезпечення виплат.


Кабмін схвалив розроблений Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку проект закону «Про систему гарантування інвестицій фізичних осіб на фондовому ринку».

«Існуюча на даний момент законодавча база, що регулює діяльність на фондовому ринку, не містить норм щодо схем компенсації для інвесторів. Ураховуючи те, що Україною взяті зобов’язання щодо приведення національного законодавства у відповідність до законодавства Європейського Союзу, а також на виконання Програми економічних реформ на 2010—2014 рр. комісія розробила відповідний проект», — повідомив директор Департаменту аналізу, стратегії та розвитку законодавства НКЦПФР Максим Лібанов.

За його словами, основною метою функціонування системи гарантування інвестицій на фондовому ринку є забезпечення компенсаційних виплат інвесторам — фізичним особам, які втратили свої інвестиції внаслідок недостатності коштів у особи, яка здійснює управління цінними паперами, або інституту спільного інвестування (крім венчурного фонду).

Проект передбачає, що учасники системи гарантування інвестицій (торговці цінними паперами, які здійснюють управління цінними паперами, та компанії з управління активами) самостійно обиратимуть форму участі у системі гарантування інвестицій. Серед можливих варіантів — долучення до Фонду гарантування інвестицій фізичних осіб на фондовому ринку або укладення договору про солідарне виконання зобов’язань.

Законопроектом пропонується розмір компенсаційних виплат за втраченими інвестиціями встановити на рівні 90 відсотків неповернутих інвестицій, але не більш ніж 200 тис. грн. за кожним фактом.