Закон і Бізнес


На Україну чекають у Міжнародному союзі нотаріату


13.09.2011 17:31
819

Міжнародний союз нотаріату сподівається на входження української нотаріальної спільноти до цього міжнародного об'єднання нотаріальних корпорацій.


Про це заявив президент Комісії з міжнародного нотаріального співробітництва Міжнародного союзу нотаріату Мішель Мерлотті у ході зустрічі з Міністром юстиції України Олександром Лавриновичем, яка відбулася 13 вересня в українському Мін'юсті.

За словами Мішеля Мерлотті, на сьогодні з тих країн Європи, де функціонує система Латинського нотаріату, лише дві країни – Україна та Білорусь – не приєдналися до Міжнародний союз нотаріату. Загалом, повідомив він, членами цього об'єднання є 82 країни, розташовані на 5 континентах світу.

У ході зустрічі Мішель Мерлотті обговорив з українським Міністром хід реформування нотаріату в Україні, розвиток та зміни законодавства, що регулюють діяльність нотаріату в країні. Зокрема, Президент Комісії Міжнародного союзу нотаріату схвально оцінив останні законодавчі зміни в Україні, зокрема ті, якими було урівняно в правах державних та приватних нотаріусів.

За словами Мішеля Мерлотті, на сьогодні для приєднання нотаріальної спільноти України до Міжнародного союзу нотаріату необхідно внести лише дві зміни до чинного законодавства, які б, по-перше, максимально зменшили адміністративний нагляд держави за діяльністю нотаріату та визначили Нотаріальну палату України єдиним органом самоорганізації та регулювання нотаріальної діяльності в країні. По-друге, на думку представника міжнародної нотаріальної спільноти, в Україні має бути ухвалений Деонтологічний (етичний) кодекс нотаріусів.

При цьому, як наголосив Міністр юстиції України Олександр Лавринович, такі ініціативи мають виходити від самої нотаріальної спільноти в Україні. За словам Міністра юстиції, у разі наявності такої ініціативи, Міністерство юстиції буде сприяти її законодавчій реалізації. Міністр назвав неможливим адміністративне втручання держави в самоорганізацію нотаріальної спільноти.

Крім того, повідомив Лавринович, у рамках реформи нотаріату в Україні, що на цьому етапі вже добігає завершення, Міністерство юстиції всіляко заохочує нотаріусів до об'єднання у єдину Нотаріальну палату. Крім того, Міністерство юстиції виступає за передачу якомога більшого обсягу повноважень, які на сьогодні виконує держава, саме цьому добровільному громадському об'єднанню нотаріусів.

Міжнародний союз нотаріату був створений у 1948 році з метою представництва нотаріату в міжнародних організаціях; співпраці з національними, в тому числі нотаріальними, організаціями; вивчення та вдосконалення права в області нотаріальної діяльності; поширення принципів Латинського нотаріату; організації міжнародних конгресів тощо.