Закон і Бізнес


Літак без повернення


№37 (1024) 10.09—16.09.2011
2557

Господарський суд м.Києва відмовив у задоволенні позову російської авіакомпанії «Сибір» до Міністерства оборони України у справі про катастрофу пасажирського лайнера Ту-154 в 2001 році. Авіаперевізник вимагав компенсації за втрачений літак.


За словами адвоката Міноборони Андрія Козлова, Україна виграла цю справу, суд оголосив резолютивну частину: у позові відмовлено повністю.

Нагадаємо: російський лайнер Ту-154, що виконував рейс за маршрутом Тель-Авів — Новосибірськ, розбився над Чорним морем 4 жовтня 2001 року. Всі 66 пасажирів і 12 членів екіпажу загинули.

Російська сторона стверджує, що літак було збито зенітною ракетою, запущеною під час навчань української армії. За словами секретаря Ради безпеки Росії, українська ракета вибухнула на відстані 15 м над лайнером.

Водночас комісія Київського науково-дослідного інституту судових експертиз дійшла висновку, що ракета не могла збити літак.

Юридично нашу державу не визнали винною у катастрофі. Проте у 2003 році між Росією та Україною було підписано договір «Про врегулювання претензій», за яким Київ добровільно виплатив родичам загиблих компенсацію в розмірі $7,8 млн.

Однак у 2004 році авіакомпанія «Сибір» почала добиватися від України ще й компенсації за втрачений лайнер. Вона звернулася до Господарського суду м.Києва з позовом проти Мін­оборони та Держказначейства України, в якому вимагала стягнути з останніх ще $15,32 млн. Але суд не задовольнив позову російської сторони.