Закон і Бізнес


Президентське навантаження

Янукович указав урядовцям на нові напрями роботи


Гарант поділився своїми проектами розвитку держави.

№37 (1024) 10.09—16.09.2011
АНАТОЛІЙ КОВАЛЬЧУК
2698

На засіданні Комітету з економічних реформ, що відбулося 6 вересня, Віктор Янукович звернув увагу присутніх на низку проблем, які потребують негайного вирішення. При цьому глава держави наголосив, що ті чиновники, які не справляться з поставленими завданнями, втратять посади.


Чистки заради майбутнього

 

Президент не приховував свого невдоволення тим, як на сьогодні проходять реформи, і вимагав від урядовців ефективної їх реалізації. Глава держави наголосив, що виконавці, які не можуть чи не хочуть плідно працювати, мають звільнити крісла.

«Коли журналісти задають питання, чи будуть кадрові зміни в Уряді, я хочу сказати: вони обов’язково будуть там, де міністр не виконуватиме своїх зобов’язань. І висновки ми зробимо найближчим часом», — пообіцяв гарант.

Він підкреслив: мірилом реформ є оцінка громадян та бізнесу, а не кількість прийнятих законів, постанов та проведених нарад. Сьогодні ж, констатував В.Янукович, чиновники не змінили свого ставлення до цієї роботи. «Тяганина, формалізм і байдужість надалі залишаються найбільш характерними рисами всього бюрократичного апарату», — визнав він.

 

Життя без реєстрації

 

Водночас на засіданні глава держави вказав на деякі проблеми, вирішенням яких має опікуватися Кабмін. Так, В.Янукович уважає неприпустимою практику обмеження прав громадян на одержання соціально важливих послуг через відсутність реєстрації за місцем проживання.

Гарант нагадав: наразі людина без реєстрації не може скористатися повноцінною медичною допомогою, відкрити рахунок чи отримати позику в банку, стати на квартирний облік. «Це позбавляє життєвої впевненості та принижує людську гідність. Крім того, створює підстави для корупції, оскільки життєва необхідність штовхатиме людину на пошук шляхів подолання встановлених обмежень», — переконаний Президент.

За словами В.Януковича, такий стан справ неприпустимий, тому необхідно скасувати прив’язання можливості отримання соціально важливих послуг до інституту реєстрації. Крім того, додав Президент, сам процес унесення відомостей до паспорта має стати менш обтяжливим та засвідчувати лише фактичне місцезнаходження особи. «І завдання Уряду — у двотижневий строк підготувати та внести на розгляд парламенту відповідний законопроект», — наголосив він.

Також гарант відзначив необхідність упорядкувати адмінпослуги. На його думку, потрібно створити єдиний державний інтернет-портал адмінпослуг, завдяки якому громадяни знати­муть, «де самодіяльність чиновників, а де чітко затверджені за державою повноваження».

В.Янукович нагадав, що на поперед­ньому засіданні Комітету з економічних реформ було розглянуто загальну стратегію перевлаштування сфери надання адмінпослуг та визначено першочергові кроки, проте прогресу в цьому напрямку немає. Наприклад, не припинено практику делегування госпрозрахунковим підприємствам владних повноважень, зокрема з надання адміністративних послуг. «Підприємства-паразити продовжують збагачуватися на безсиллі держави», — зазначив В.Янукович.

Він також відзначив постійне зростання обсягів надання платних адмінпослуг і при цьому фактичну відсутність контролю за цільовим використанням отриманих коштів.

 

Земля за курсом

 

Також керманич доручив підготувати законодавчі акти, які допомогли б прискорити оформлення прав громадян на землю. «Державний земельний реєстратор та державний реєстратор нерухомості повинні автоматично та без участі громадянина оперативно обмінюватися відомостями з реєст­рів для швидкого оформлення прав громадян на землю, а не змушувати громадянина бігати по довідки та витяги з цих реєстрів. Міністерство аграрної політики та продовольства разом з Міністерством юстиції зобов’язані терміново підготувати необхідні законодавчі акти», — наголосив В.Янукович.

Глава держави переконаний, що прийнятий парламентом закон «Про Державний земельний кадастр» закладе основу для створення єдиної державної геоінформаційної системи відомостей про землі, їх цільове призначення, а також даних про кількісні та якісні характеристики грунтів. У той же час Президент зауважив, що відтепер стали очевидними не тільки плюси, а й недоліки.

В.Янукович назвав «чутливими моментами» закону те, що він установлює обтяжливу процедуру державної реєстрації ділянок для окремих громадян, які до 2004 року отримали державні акти на землю без установлення відповідних геодезичних координат на місцевості, або в тих випадках, коли землевпорядна документація втрачена. У такому разі закон зобов’язує повторно виготовляти технічну документацію. «На це потрібно близько 2000 грн., що становить двомісячний заробіток селянина. Закон чомусь не говорить, за чий рахунок слід виготовляти зазначену документацію: за рахунок громадянина чи за кошти держави. Вважаю, що якщо держава визнала право власності громадянина на земельну ділянку через надання йому державного акта на землю, то вимагати від громадянина додаткових витрат для підтвердження такого його права — незаконно», — заявив гарант.

У своєму виступі Президент зауважив, що земельна реформа — це крок, який дозволить якісно зміцнити сільське господарство. «Скажу більше: кожен день зволікання із запровадженням повноцінного земельного ринку призводить до втрат найбільшого багатства країни — сільськогосподарських земель —  та збагачення шахраїв тіньового ринку», — наголосив глава держави.