Закон і Бізнес


Тероризм у цифрах


№37 (1024) 10.09—16.09.2011
3225

Щонайменше 35 тис. людей по всьому світу було засуджено як терористів за 10 років, що минули після терактів 11 вересня у США.


Перший в історії підрахунок результатів глобальної боротьби з тероризмом, як зазначає інформагентство Ассошіейтед Пресс, виявив стрімке зростання кількості кримінальних справ, порушених за новим антитерористичним законодавством. До 11 вересня 2001 р. щороку в судах визнавали лише кількасот чоловік причетними до терористичної діяльності.

Загальна кількість обвинувальних вироків на тлі 120 тис. арештів свідчить про пильну увагу світової спільноти до проблеми тероризму. Проте ці ж цифри говорять і про те, що в десятках країн боротьбу з тероризмом використовують для придушення політичного інакомислення.

Дослідження, що було проведене агентством Ассошіейтед Пресс, виявило, що більше половини обвинувальних вироків були винесені в Туреччині й Китаї — країнах, де найчастіше звертаються до законодавства під час придушення діяльності інакодумців. Також було наголошено на тому, що в різних країнах по-різному тлумачать поняття «тероризм». Так, у Китаї було заарештовано більш ніж 7 тис. осіб, котрі опинились під підозрою через визначення тероризму, згідно з яким тероризм, як і сепаратизм й екстремізм, є джерелом зла.

Також дослідження виявило, що в боротьбі з тероризмом ефективність обвинувальних вироків широко варіюється. У Пакистані за останні кілька років було проведено масові арешти підозрюваних у причетності до тероризму, проте кількість терактів не зменшилась. А в Іспанії сепаратистське угруповання басків (ЕТА) вже протягом останніх двох років не здійснило жодного теракту, у результаті якого б загинули люди.