Закон і Бізнес


Відеоконференція – крок у майбутнє


2040


Використання відеоконференції в судовій практиці стає все більш необхідною частиною засідань, особливо в кримінальному процесі.

Положеннями статті 336 Кримінального процесуального кодексу України встановлений чіткий порядок та зазначені основні умови проведення судових засідань в режимі відеоконференції.

Так, судове провадження у режимі відеоконференції, так зване дистанційне судове провадження, може здійснюватися у разі:

1) неможливості безпосередньої участі учасника кримінального провадження в судовому провадженні за станом здоров'я або з інших поважних причин;

2) необхідності забезпечення безпеки осіб;

3) проведення допиту малолітнього або неповнолітнього свідка, потерпілого;

4) необхідності вжиття таких заходів для забезпечення оперативності судового провадження;

5) наявності інших підстав, визначених судом достатніми.

Головною умовою проведення дистанційного судового провадження є згода обвинуваченої особи.

Відповідно до статті 336 Кримінального процесуального кодексу України дистанційне судове провадження може здійснюватися в судах першої, апеляційної та касаційної інстанцій, Верховному Суді України під час здійснення судового провадження з будь-яких питань, розгляд яких належить до компетенції суду.

Рішення про здійснення дистанційного судового провадження ухвалює суд.

Проведення таких засідань позитивно впливає на строки судового розгляду кримінальних справ, дотримання "розумних строків" судового розгляду у світлі Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, а також забезпечує можливість повнофункціональної реалізації особою, яка тримається під вартою, права брати участь в судовому засіданні безпосередньо або викласти свою позицію шляхом використання системи відеоконференцзв'язку.

Законом України від 4 липня 2012 року № 5041-VI «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо участі у судовому засіданні в режимі відео конференції» був визначений порядок проведення процесуальних дій у режимі відеоконференції під час судового провадження.

Цим Законом вн есені зміни до Господарського , Цивільного процесуальних кодексів та Кодексу адміністративного судочинства, згідно з яким суд за власною ініціативою або за клопотанням сторони, іншого учасника процесу може постановити ухвалу про їх участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції. У клопотанні про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції в обов'язковому порядку визначається суд, в якому необхідно забезпечити її проведення.

Можливість участі в судових засіданнях у режимі відеоконференції є безперечним кроком уперед. Необхідно враховувати, що основним завданням цього акту законодавець визначив підвищення оперативності судового розгляду справ, яка може бути досягнута шляхом технічної модернізації судового процесу.

Одним зі способів указаної модернізації є використання під час судових засідань систем відеоконференцзв’язку, що в переважній більшості випадків дозволить уникнути затягування судового розгляду справи через те, що той чи інший учасник процесу не може з’явитися на судове засідання.

Ефективність систем відеоконференцзв’язку в процесі розгляду справ у суді доведена досвідом їх застосування в зарубіжних країнах. Також їх використання дозволить заощадити громадянам значні кошти, потрібні для поїздок до судів, які розташовані в інших населених пунктах.

Безперечно, п ри наявності такої судової послуги і її належній якості, вона суттєво спростить проведення судових справ. По-перше, слід згадати банальну неможливість прибути в судове засідання в літній період у відрядження в «курортні» напрям ки або ж навпаки районні / міськрайонні суди в регіони, віддалені від автомагістралей чи обласних центрів. Можливість виступати в судовому засіданні шляхом відеоконференції як зменшить витрати, так і надасть гарантії участі у розгляді справи.

Звичайно ж, така послуга буде вкрай корисною людям зі слабким здоров'ям і позивачі у справах про захист прав споживачів. Перші просто фізично можуть не мати можливості користуватися послугами транспорту на великі відстані, а інші не будуть змушені при пред'явленні позову до виробника товару витрачати на проїзд суми перевищувати вартість такого товару в рази.

Проведення таких засідань позитивно впливає на строки судового розгляду кримінальних справ, дотримання "розумних строків" судового розгляду у світлі Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, а також забезпечує можливість повнофункціональної реалізації особою, яка тримається під вартою, права брати участь в судовому засіданні безпосередньо або викласти свою позицію шляхом використання системи відеоконференцзв'язку.