Закон і Бізнес


Формування доказової бази

Мінекономіки роз’яснило, які документи слід вимагати під час державних закупівель


№3 (1145) 18.01—24.01.2014
4023

Відповідно до закону учасники конкурсних торгів мають довести свою відповідність установленим критеріям. У Міністерстві економічного розвитку і торгівлі розповіли, які папери для цього можуть знадобитися та які органи відповідальні за їх видання.


Право знати

Урядовці опублікували лист-роз’яснення щодо застосування законодавства у сфері державних закупівель від 27.12.2013 №3302-05/46114-06.

Серед іншого в листі нагадується, яку документацію слід вимагати від учасників конкурсу та які вимоги можна встановлювати до неї. Мінекономіки звернуло увагу на ту обставину, що в п.2 ч.2 ст.22 закону «Про здійснення державних закупівель» зазначено: документація конкурсних торгів повинна містити, зокрема, кваліфікаційні критерії до учасників відповідно до ст.16, вимоги, передбачені ст.17 цього акта, та інформацію про спосіб документального підтвердження відповідності учасників установленим критеріям і вимогам.

При цьому замовник має відмовити учасникові в процедурі закупівлі та зобов’язаний відхилити пропозицію учасника конкурсних торгів, якщо наявні підстави, передбачені в ч.1 ст.17 закону (зокрема не надано документів, що підтверджують правомочність укладення договору про закупівлю, учасника притягнуто до відповідальності за вчинення корупційного правопорушення у сфері державних закупівель тощо).

Разом з тим, відзначають у міністерстві, форма документального підтвердження відповідності учасників вимогам, установленим у цій статті, законом не визначена. Отже, пояснюють у відомстві, перелік документів, що підтверджують інформацію учасників про відповідність їх вимогам, замовник визначає самостійно, але дотримуючись законодавства.

Водночас Мінекономіки рекомендує замовникам у документації конкурсних торгів зазначати інформацію про спосіб підтвердження відповідності учасників вимогам законодавства. Тобто, якщо законодавство визначає конкретну форму документів, які можуть містити відповідну інформацію, та встановлює уповноважений на їх видання орган, відомство пропонує замовникові при підготовці документації конкурсних торгів установлювати вимогу щодо надання учасниками саме таких документів.

До кого звертатись?

Мінекономіки відзначає, що наказом Мін’юсту від 11.01.2012 №39/5 затверджено Положення про Єдиний державний реєстр осіб, які вчинили корупційні правопорушення. Відомості з нього безоплатно надаються головними управліннями юстиції в АР Крим, областях, мм.Києві та Севастополі у вигляді витягу з реєстру та інформаційної довідки.

У свою чергу департамент інформаційно-аналітичного забезпечення МВС та управління (відділи) інформаційно-аналітичного забезпечення головних управлінь, управлінь МВС в АРК, областях, мм.Києві та Севастополі безплатно надають громадянам відомості про відсутність або наявність у них судимості на запит відповідно до ст.19 закону «Про захист персональних даних».

Разом з тим відповідно до Положення про Міністерство юстиції України, затвердженого указом Президента від 6.04.2011 №395/2011 (зі змінами й доповненнями, внесеними 15.04.2013 №211/2013), це відомство є державним органом з питань банкрутства. Згідно з пп.35 п.4 зазначеного положення саме МЮ формує й веде єдиний реєстр підприємств, щодо яких порушено провадження у справі про банкрутство.

Наказом Мін’юсту «Про затвердження Положення про Єдину базу даних про підприємства, щодо яких порушено провадження у справі про банкрутство» від 15.09.2011 №3018/5 установлено, що держатель цього реєстру — сам Мін’юст, а адміністратор — Державне підприємство «Інформаційний центр» МЮ. Саме адміністратор надає витяги з реєстру.

Тому, підсумовує Мінекономіки, якщо замовник у документації конкурсних торгів визначив спосіб документального підтвердження відповідності учасника вимогам, передбаченим ч.1 ст.17 закону, та уповноважений орган на видання відповідного документа, учасник має керуватися саме цими вимогами.