Закон і Бізнес


СМС кличе на процес. Не всіх

Електронні повістки набувають поширення. Проте 60 судів ще жодного разу не використали цієї інновації


№3 (1145) 18.01—24.01.2014
МАРИНА ЗАКАБЛУК
14258

За три місяці минулого року храми Феміди надіслали учасникам судового процесу 70 тис. СМС-повісток. Найбільше повідомлень на мобільні телефони громадяни отримали від Апеляційного суду Дніпропетровської області. А от столичні суди відправили всього 77 СМС-повісток.


Старт проекту

Суди мають стати більш доступними для людей, а витрати на розгляд справ — значно скоротитися. Для реалізації цього завдання Державна судова адміністрація поступово впроваджує систему «Електронний суд». Однією з її складових є надсилання учасникам судового процесу (кримінального провадження) повісток у вигляді СМС-повідомлень.

У червні 2013 р. 5 судів — Печерський та Святошинський райсуди м.Києва; Автозаводський райсуд м.Кременчука; апеляційні суди Закарпатської та Дніпропетровської областей — удостоїлися честі апробувати інновацію. У липні до пілотного проекту долучилися ще 10 храмів Феміди: апеляційні суди Харківської та Хмельницької областей та 8 столичних райсудів.

Процесуальне законодавство дозволяє викликати осіб по телефону (ч.1 ст.135 Кримінального процесуального кодексу) чи за допомогою засобів зв’язку, які забезпечують фіксацію повідомлення або виклику (ч.6 ст.74 Цивільного процесуального кодексу).

Дешеве правосуддя

З 1 жовтня в усіх судах загальної юрисдикції запрацювала послуга надсилання СМС-повісток. Відтоді кожний охочий може подати до суду заявку про отримання повістки в електронній формі за допомогою СМС-повідомлення у відповідній справі, вказавши номер мобільного телефону. Результат доставлення повістки автоматично розміщується у відповідному електронному реєстрі автоматизованої системи документообігу. Працівник апарату суду роздруковує таке повідомлення та долучає його до матеріалів справи.

«Ми створюємо умови як для працівників судів, так і для громадян. Ми повинні покращувати доступ людей до правосуддя, вони не повинні чекати, коли судова система буде фінансуватися в повному обсязі — необхідно зробити доступ до суду більш зручним і комфортним для громадян», — зазначав на одній із прес-конференцій голова ДСАУ Руслан Кирилюк.

Так, завдяки новій послузі працівники апарату суду витрачають менше робочого часу на відправлення повісток поштою: не потрібно роздруковувати повістку, клеїти марки, нести лист у поштове відділення. Йдеться про економію не лише часу, а й бюджетних коштів: на поштове розсилання повісток, на витратний матеріал (папір, конверти, марки тощо).

Фахівці підрахували: в середньому при надсиланні судової повістки у вигляді СМС-повідомлення її вартість зменшується приблизно у 8 разів. Одна повістка складається з 214 до 859 символів, а це — 4—13 СМС-повідомлень. Одне повідомлення коштує приблизно 60—70 коп. Тобто СМС-повістка обійдеться суду в 3—9 грн.

Як показала практика, суди відправляють електронні повістки, які в середньому складаються з п’яти СМС-повідомлень. Тобто середня ціна такої повістки — 3,5 грн. А от поштове відправлення обходиться судам набагато дорожче: 3,5 грн. потрібно заплатити лише за повідомлення про вручення листа. А ще не потрібно забувати про вартість конверта, марок, рекомендаційного листа.

До того ж за допомогою СМС-повідомлень громадяни оперативніше отримують інформацію про час та місце проведення засідання, зменшується ризик втрати інформації чи взагалі недоставлення її до адресата.

Не всі скористалися

Чи приживається «мобільна інновація» в судах? Спочатку деякі храми Феміди не могли нічого сказати про недоліки чи переваги надсилання електрон­них повісток. Така ситуація виникла через те, що не всі громадяни знали про нову послугу. Тому судова адміністрація розпочала активно рекламувати інновацію: розмістила банер на веб-порталі «Судова влада України», розробила відповідні плакати.

Така реклама була ефективною. Однак не все залежить від зусиль лише ДСАУ. Адже керівництво суду також має агітувати за використання нововведення. Якщо воно є пасивним, то, звичайно, і результат буде відповідним.

Протягом червня — грудня 2013-го спостерігалося постійне збільшення кількості надісланих судами повісток у вигляді СМС-повідомлень. Наприклад, у вересні громадяни отримали 1,9 тис. електронних повісток, а вже в листопаді в 15 разів більше — 29 тис.

За інформацією ДП «Інформаційні судові системи» (дані за період з 20 вересня до 19 грудня 2013 р.), місцеві та апеляційні загальні суди надіслали 69870 електронних повісток (319294 СМС-повідомлень). Лідери — суди Дніпропетровщини (місцеві та апеляційний), які направили 17 тис. СМС-повісток. Трохи менше повідомлень отримали громадяни від храмів Феміди Херсонської області — 11,6 тис.

Наприклад, всі 4 райсуди м.Сева­стополя за вказаний період направили 298 СМС-повісток, 8 столичних райсудів (Дніпровський та Святошинський райсуди м.Києва не використовували нову послугу) — 77.

До речі, Святошинський та Дніпровський райсуди м.Києва брали участь у пілотному проекті з надсилання СМС-повідомлень, однак так жодної електронної повістки і не відправили. У той же час Автозаводський райсуд м.Кременчука (теж учасник пілотного проекту) надіслав 220 СМС-повісток.

Не використовували нової послуги також апеляційні суди Донецької та Житомирської областей та ще 60 місцевих загальних судів. «Не потоваришували» з інновацією 13 храмів Феміди Вінницької області, 12 — Чернігівської області, 11 — полтавського регіону, 7 — Одещини. Ще в одинадцяти регіонах інновацію не використовували від одного до чотирьох установ. В решті областей всі суди надіслали хоча б одну СМС-повістку.

***

Надсилання повісток у вигляді СМС-повідомлень — один із кроків до спрощення доступу громадян до правосуддя, до зменшення навантаження на працівників апарату суду, економії бюджетних коштів та часу. Та жодне нововведення не працюватиме, якщо бракуватиме волі керівництва суду на його реалізацію. Нові послуги потребують реклами: громадянам потрібно роз’яснювати про переваги СМС-повісток. Адже багато з них дізнаються про інновації не з Інтернету, а з дошок оголошень у судах.