Закон і Бізнес


Віртуальне ню


№3 (1145) 18.01—24.01.2014
2869

Парламентарі країни прийняли закон, що забороняє розповсюдження в Інтернеті фото- і відеоматеріалів сексуальної спрямованості без «повної і добровільної» згоди дійових осіб. Порушникам загрожує до 5 років позбавлення волі, а постраждалих прирівняють до жертв сексуальних домагань.


Як повідомляє РІА «Новости», до вдосконалення нормативної бази депутатів підштовхнув випадок, коли ізраїльтянин за допомогою додатку для смартфонів WhatsApp поділився з десятками тисяч чоловік відеороликом інтимного характеру, в якому фігурувала його колишня подруга.

«Законодавче втручання було необхідне, щоб ефективно протистояти шокуючому феномену «віртуального згвалтування». Нам ясно, що нормотворча діяльність завжди відстає від розвитку технологій», — сказала автор законопроекту, депутат від партії «Єш Атід» Іфат Карів. Її ініціатива, яку Кнесет затвердив у трьох читаннях, оформлена як поправка до закону про запобігання сексуальним домаганням.

Останнім часом в Ізраїлі почастішали випадки розповсюдження через інтернет знімків інтимного характеру, причому це роблять кохані потерпілих. Від цього страждає навіть репутація військовослужбовців. Наприклад, місяць тому військова прокуратура передала до суду кримінальну справу, порушену стосовно військового, котрий випросив у товаришки по службі її фото в голом у вигляді. Вже через кілька годин дівчина попросила видалити знімок із телефону. Проте військовослужбовець розіслав фото великій кількості людей.

У зв’язку з цим військове керівництво попросило хлопців і дівчат ставитися до соціальних мереж й додатку WhatsApp для смартфонів як до публічного простору, а також проявляти повагу до особистого життя колег.