Закон і Бізнес


Підсумки з прогнозами

У 2014 році РСЗС продовжить вивчати стан наповнення веб-сайтів та візьметься за відеоконференцзв’язок


На останньому засіданні минулого року РСЗС обговорила результати зробленого та вирішила, як працюватиме далі.

№1-2 (1143-1144) 10.01—17.01.2014
ЮЛІЯ ГАЙДІНА
3574

Для Ради суддів загальних судів новий рік розпочнеться з підготовки до IV конференції суддів загальних судів. Принаймні так вирішили члени ради на останньому засіданні минулого року, яке провели 26 грудня. Цього ж дня говорили про підсумки роботи та вирішували, як працюватимуть у наступному році.


Позитивний звіт

Другий день зустрічі членів РСЗС минув без кадрових питань. Зупинилися на планах і підсумках. Власне, з останніх і почалося засідання. Голова РСЗС Інна Отрош доповіла про результати діяльності ради в ІІ півріччі 2013 р., зупинилася на аналізі звернень фізичних та юридичних осіб, суддів і працівників апарату судів, які надійшли до РСЗС за вказаний період.

«Для нас першим було кадрове питання. Вважаю, що до нього члени РСЗС поставилися відповідально, оскільки з усіх наших кадрових рекомендацій за ІІ півріччя Вища рада юстиції не підтримала лише 2 пропозиції. Щодо них, як відомо, проводиться перевірка», — розповіла І.Отрош.

Як зазначено у звіті РСЗС за ІІ півріччя минулого року, ВРЮ було внесено 177 подань, з яких 158 — про призначення на посади голови суду чи заступника голови суду, 17 — про звільнення з посад заступників голів судів та призначення таких суддів на посади голів цих судів, 2 — про звільнення суддів з посад голови та заступника голови суду за власним бажанням. Крім того, при вирішенні деяких кадрових питань РСЗС було проведено співбесіду з 53 кандидатами, які претендували на 26 вакантних адмінпосад.

Для порівняння: у І півріччі 2013 р. рада до ВРЮ внесла 160 подань. Із них 148 — про призначення на посади голови чи заступника голови суду, 10 — про звільнення з посад заступників та їх призначення на посади голів цих судів, 2 подання про звільнення суддів із посад голів суду за власним бажанням.

Незважаючи на те що кадрове питання для РСЗС було першочерговим, рада приділила увагу й іншим, не менш значимим. Наприклад, зацікавилася наповненням веб-сайтів загальних судів. Після роз’яснень, звернень та повідомлень сьогодні лише в поодиноких судах не повністю налагоджена робота веб-сайтів, як свідчить проведений радою моніторинг.

Окрім контролювання наповненості веб-порталів судів, розміщення новин, довідкової інформації тощо, рада визначила й рейтинг активності сайту та його популярності серед відвідувачів. Як повідомила І.Отрош, сайт РСЗС на 7-му місці. «Нас читають, а значить, наша практика — висвітлювати новини ради на веб-порталі — має свої результати», — підсумувала І.Отрош і пообіцяла продовжити почате в новому році.

Кількома словами голова РСЗС згадала звернення суддів і громадян. Упродовж ІІ півріччя таких надійшло 241, що на 70 більше, ніж у І півріччі.

Предмет більшості звернень — неправомірні дії суддів, неналежна організації роботи суду, порушення норм матеріального та процесуального права при розгляді судових справ, незадоволення винесеним рішенням у справі тощо. Для значної кількості звернень, як і у ІІ півріччі, підставою стали порушення строків розгляду справ.

До РСЗС надходили й ті звернення, в яких ішлося про неетичну поведінку суддів, зневажливе ставлення до учасників процесу та неправомірні дії суддів. Щоправда, такі рада не розглядала, бо це не належить до її компетенції, оскільки стосується питань дисциплінарної відповідальності суддів. Проте, звичайно, немалий відсоток тих листів, розгляд яких належить до компетенції ради. Вони опрацьовані, щодо них прийняті відповідні рішення. З нерозглянутими рада обов’язково розбереться в новому році, як і з застосуванням апеляційними судами відеоконференцзв’язку. «Ще не всі суди використовують його», — повідомила І.Отрош. «Будемо це питання моніторити у 2014 р.», — відразу ж поставила завдання на майбутнє очільниця ради.

Підсумовуючи роботу РСЗС, І.Отрош наголосила й на відповідальному ставленні колег до своїх обов’язків. «У нас ніколи не було проб­лем із кворумом. До того ж завжди знаходили порозуміння навіть у найдискусійніших питаннях», — поділилася враженнями І.Отрош. Приємні слова прозвучали з її вуст і на адресу працівників апарату.

Про результати роботи говорив і голова Апеляційного суду Запорізької області Віктор Городовенко. Зокрема, він поінформував членів ради про XVI засідання Консультативної ради європейських суддів про суддівське самоврядування та судову незалежність. Висновок №16 КРЄС присвячений відносинам адвокатів і суддів. У ньому КРЄС дає кілька рекомендацій щодо того, як знайти спільну мову суддям та адвокатам. Зокрема, КРЄС пропонує проводити спільні навчання суддів та адвокатів, розвивати лінії зв’язку між судами та адвокатами. На думку КРЄС, судді та адвокати мають підтримувати зв’язок на всіх стадіях судового процесу. Крім того, держави повинні запровадити комп’ютерні системи, які б полегшували спілкування між судами та адвокатами. КРЄС звернула увагу й на етичну поведінку суддів та адвокатів. Так, у висновку рекомендується розвивати діалоги й обмін досвідом між суддями та адвокатами з приводу їхніх взаємин на інституційному рівні (як на національному, так і на міжнародному), беручи до уваги кодекси етики адвокатів та суддів. «Судді та адвокати ставляться неприязно один до одного. Це типова ситуація для багатьох країн, не лише для України. Тож КРЄС нагадує, що ставитися один до одного треба з повагою», — заявив В.Городовенко.

Слово про майбутнє

Після підбиття підсумків, оголошення подяк і виступів члени РСЗС перейшли до планів на наступний рік. Розпочнуть його з підготовки до конференції. Її запланували на 27 лютого. Незважаючи на майже два місяці до неї, члени ради вирішили заздалегідь розібратися з організаційними питаннями, обговорення яких забрало найбільше часу. Спочатку затвердили список делегатів, потім — запрошених. Визначилися з темами, на які будуть говорити: це питання матеріально-технічного забезпечення загальних судів у 2013—2014 рр., правового та соціального захисту суддів та побутового забезпечення останніх, їхніх сімей та суддів у відставці, про що розповість голова Державної судової адміністрації Руслан Кирилюк. Запланували, що досвідом запровадження відеоконференцзв’язку поділиться з учасниками конференції голова Апеляційного суду Кіровоградської області Володимир Мельник.

Перелік тем, звичайно, ширший та може змінитися після чергового засідання РСЗС, проте члени ради поставили за мету включити до нього саме ті питання, які будуть актуальними для загальних судів. Після тривалого обговорення, дискутування, прийняття рішення та спільного фото на пам’ять попрощалися до січня.

Звернення до Ради суддів загальних судів у 2013 р. (Таблиця)