Закон і Бізнес


Рейтинг абсурду

Американці судяться через короткі сендвічі,а також із власними батьками, які не дають грошей


№1-2 (1143-1144) 10.01—17.01.2014
АЛІНА ІРИЦЯН, Право.ру
4491

Інститут правової реформи, що входить до складу Торгової палати США, склав перелік найбільш безглуздих і абсурдних позовів, поданих у 2013 р. Чи «дійсно ми хочемо, щоб правова система виглядала так само? — прокоментувала рейтинг для Business Insider президент ILR Лайза Рікард. — Такі, по суті, образливі позови, як невеликі, так і великі, дуже впливають на суспільство й економіку». Ось деякі приклади позовів із цього антирейтингу.


Пиво як співучасник

П’ять в’язнів тюрми міста Куна (штат Айдахо) подали до суду на 8 великих пивоварних компаній. Засуджені звинуватили пивоварів у тому, що ті не попередили: їх продукція формує згубну звичку.

Згодом пивна адикція привела їх на злочинний шлях, вважають заявники, котрі вимагали $500 млн. Зокрема, один з позивачів писав: «Я провів багато часу в тюрмі через ті ситуації, які виникали з вини людей, котрі перебували в стані алкогольного сп’яніння, або в яких алкоголь відігравав визначальну роль».

Ув’язнені стверджують, що ніколи не стали б уживати алкоголь, якби знали про те, що він викликає таку сильну залежність. Позивачі також вимагали, щоб алкогольні компанії розміщували на етикетках попередження про те, що їхня продукція може викликати звикання.

Вчителька з педофобією

61-річна Марія С.Волтер-Віллард з Огайо викладає іспанську й французьку мови в шкільному окрузі Маріємонт. До 2010 р. жінка працювала в старшій школі, проте потім її перевели до освітньої установи для дітей молодшого віку. Викладач стверджує, що постійно перебуває в стані стресу й неспокою, у неї часто трапляються напади блювоти, болю в грудях, нічні кошмари й високий тиск. Причину всіх своїх страждань жінка вбачає в спілкуванні з маленькими дітьми-інвалідами.

За словами позивачки, вона вже понад 20 років страждає від педофобії — боязні дітей. М.С.Волтер-Віллард стверджує, що шкільний округ порушив контракт, згідно з яким її «повинні були захищати від маленьких дітей». Жінка звинуватила округ Маріємонт в дискримінації у зв’язку з її переведенням до іншої школи. Суд відхилив претензії за 3 з 6 пунктів, указаним у позові.

Надто короткий сендвіч

Жителі Нью-Джерсі Джон Фарлі й Чарльз Ноа вимагали відшкодування збитків від мережі ресторанів швидкого харчування через те, що їх сендвічі виявилися коротшими, ніж зазначалося в рекламі — «завдовжки в цілий фут» (30,5 см). Приятелі вирішили переконатися в тому, що сендвічі відповідають заявленому розміру. Після вимірювання виявилось, що їх довжина всього 27 см.

Адвокат Дж.Фарлі й Ч.Ноа заявив: «Річ у тому, що холдингові компанії повинні усвідомлювати те, що вони обіцяють». Цю справу було передано до федерального суду. Позивачі хочуть домогтися, щоб позову був присвоєний статус колективного, оскільки після цього випадку стали надходити й інші подібні скарги.

Батьки, котрі зруйнували кар’єру

32-річний бездомний Бернард Бей з Нью-Йорка подав позов проти своїх батьків, тому що вони відмовилися дати йому $200000. На ці гроші чоловік хотів відкрити за франшизою мережу ресторанів. Б.Бей уважає, що його батьки повинні заставити свій будинок і віддати йому 1/8 частину необхідних грошей.

У позові чоловіка мовиться, що поведінка батьків призвела до «глибоких душевних ран, які самі не можуть загоїтися». «Вони [батьки] байдужі до проб­лем і статусу життя своїх дітей», — пише в заяві Б.Бей. Як «виправлення» він зажадав від батьків $200000.

«Дискримінація знань»

Меган Тод, аспірантка медичного університету в м.Ліхай (Пенсильванія), подала до суду на навчальний заклад через те, що їй на іспиті поставили оцінку С+ (трійка з плюсом за п’ятибальною системою) з однієї з дисциплін. За словами її адвоката Річарда Орлоськи, через це дівчина не потрапила на стажування і не змогла стати ліцензійованим терапевтом.

Позивачка вважає: оцінку їй навмисно занизили нібито тому, що вона підтримує одностатеві шлюби. Прик­метно, що М.Тод навчається в університеті безкоштовно, оскільки її батько працює там викладачем. Аспірантка зажадала, щоб їй виплатили як компенсацію $1,3 млн за дискримінацію за ідеологічними ознаками, а її оцінка була змінена на В (четвірка). Позов відхилили.

Грабіжник і його права

У вересні 2011 р. 37-річний Скотт Лафонт скоїв збройне пограбування крамниці Mike’s Mini Mart. Чоловік, який був постійним покупцем, піді­йшов до каси з упаковкою пива і попросив сигарети. А після цього дістав ніж і попередив, що якщо його спробують зупинити, то він використає зброю. Потім С.Лафонт вибіг із приміщення з товаром.

Власник крамниці Майкл Люїс попрямував за ним, прихопивши з собою пістолет. Чоловік зробив один попереджувальний постріл у повітря і, підійшовши ближче, вистрілив тричі, поранивши грабіжника. Незабаром на місце події приїхали поліцейські. Власника крамниці відвезли до відділку, допитали, але обвинувачень йому не пред’явили. Після цього С.Лафонт подав позов з вимогою компенсувати медичні витрати і втрачений через поранення заробіток. Чоловік вважав, що не становив для М.Люїса небезпеки, коли той відкрив вогонь. Через 2 роки присяжні ухвалили рішення на користь власника крамниці.

Як Apple підсаджує на порно

Колишній адвокат Крис Сев’єр зі штату Теннессі подав позов проти корпорації Apple влітку 2013 р., звинувативши її в тому, що вона дає користувачам гаджети з необмеженим доступом до Інтернету. Все розпочалося, коли К.Сев’єр випадково набрав у рядку пошуку замість назви соціальної мережі Facebook співзвучну назву порносайту Fuckbook.com — і тут же опинився на сторінці для дорослих. Відтоді, стверджує позивач, він відчуває сильну залежність від порнографії «з негативними для себе наслідками». К.Сев’єр звинуватив компанію Apple в тому, що, користуючись її пристроями, люди стають причетними до секс-рабства і дитячої порнографії, а також до багатьох інших соціальних бід. Позивач вимагав, щоб компанія продавала всі свої пристрої в безпечному режимі, тобто з програмним забезпеченням, яке б фільтрувало порноконтент в Інтернеті. Результат розгляду цієї справи буде відомий цього року.