Закон і Бізнес


Скільки юристи працюють pro bono

Найчастіше безоплатною діяльністю займаються стажисти, рідше — штатні співробітники, а партнери витрачають на неї мінімум часу


№52 (1142) 28.12—03.01.2014
НОДАР ЛАХУТІ, Право.ру
4352

Британська аналітична компанія Who’s Who Legal опублікувала результати опитування про роботу pro bono, тобто на громадських засадах, проведеного серед юридичних фірм. Автори дослідження не називають кількості респондентів, а тільки зазначають, що в ньому представлені всі регіони світу.


Як показало опитування, 72% юридичних фірм формалізували практику роботи pro bono у внутрішніх правилах. Найпоширеніша причина працювати безоплатно — «відданість ідеалам», наприклад захисту тварин. За нею йдуть «допомога тим, хто не має грошей на гарних юристів», «допомога жителям рідного міста» і «для особистого задоволення». Найменш популярні — «безкоштовне навчання» і «шанс познайомитися з корисними людьми». Серед мотивів, що спонукали юристів надавати безоплатні послуги, не згадується турбота про імідж фірми, проте можна припустити, що насправді це має місце.

Попит на благодійні послуги в усьому світі зростає. В ході фінансової кризи, що почалася в 2008 р., уряди зменшували (і продовжують зменшувати) фінансування програм безоплатної юридичної допомоги населенню. Британська організація-координатор LawWorks повідомляє про збільшення кількості запитів на pro bono на 69% в першій половині 2013 р. порівняно з аналогічним періодом минулого року, Bar Pro Bono Unit — на 30%.

Кожна юрфірма розробляє власний підхід до справи благодійності, стандартної моделі поки що не існує. Варіантів багато: одні тісно співпрацюють з благодійними організаціями, наприклад відряджаючи туди своїх працівників, інші здійснюють проекти в країнах третього світу, треті влаштовують безоплатний прийом місцевого населення або безоплатно захищають певну категорію людей, наприклад тих, кому через пред’явлені обвинувачення загрожує страта.

Лише 3 фірми, які взяли участь в опитуванні, не мають окремої позиції для фахівця, що координує безоплатну роботу. У 75% випадків цією людиною є один зі штатних юристів; часто координатором або головою комітету стає колишній керуючий партнер.

Час, витрачений працівниками на юридичну благодійність, враховується при визначенні продуктивності праці — 80% фірм включають його при підрахунку кількісного показника оплачуваних годин. 55% компаній заздалегідь виділяють час на безоплатну роботу для всіх працівників, а 44% — складають індивідуальні графіки. У деяких — робота pro bono офіційно впливає на зарплату, бонуси й кар’єрне просування.

Більшість фірм, які брали участь в опитуванні, на добродійність витрачають від 1 до 5% загального робочого часу; абсолютна кількість безоплатних годин в річному підрахунку може дуже варіюватися, оскільки залежить від розміру бізнесу. 30% фірм витрачають менше 1000 годин, 30% від 1000 до 5000 годин на рік, а ще 30% — від 30000 до 40000 годин на рік.

Найчастіше роботу pro bono виконують стажисти, рідше — штатні юристи, а найменше часу витрачають на неї партнери.

Представники практично всіх фірм говорили, що для успішної організації благодійної роботи необхідно «заохочувати культуру pro bono». 94% респондентів відповіли, що в їх фірмах така культура прижилася. Як доказ вони вказували, що безоплатні години враховуються при визначенні ефективності роботи працівників, створені комітети, що відповідають за організацію й моніторинг благодійної роботи, а керівництво заохочує найактивніших.

Складно сказати, в якій мірі ця культура формується природним чином, а в якій насаджується зверху, проте одержувачам допомоги це, швидше за все, байдуже.

 

Який відсоток робочого часу ви витрачаєте на діяльність pro bono і що спонукало надавати юридичні послуги на безоплатній основі?

«Юридичний бізнес повинен бути соціально відповідальним»

Сергій ГРЕБЕНЮК, радник ЮБ «Єгоров, Пугінський, Афанасьєв і партнери»:

— Якщо спробувати підрахувати робочий час, який я свідомо витрачаю на діяльність pro bono, думаю, це приблизно 30%.

З одного боку, будь-яка юркомпанія зацікавлена в отриманні прибутку й більшість юристів працюють над виконанням саме цього завдання — надають клієнтам якісні юридичні послуги на платній основі.

З другого боку, юридичний бізнес, на мій погляд, повинен бути соціально відповідальним, адже саме за допомогою юристів регулюються ті чи інші суспільні відносини, закріплюються правила гри, вирішуються спори, відновлюються порушені права і свободи. Юрист, адвокат, захисник майже завжди працює з досить чутливими, важливими для будь-якої людини чи компанії питаннями.

Я з великою повагою ставлюся до колег, які, крім своєї традиційної роботи, знаходять час для створення суспільно корисного продукту. Це може бути все що завгодно — ведення суспільно значущих справ на безоплатній основі, розробка законопроектів, навчання молодих колег, внесок у розвиток професії, формування судової практики.

Упевнений, що більшість моїх колег, працюючи з проектами pro bono, має абсолютно щиру, позитивну мотивацію й бажання допомогти конкретній людині, суспільству в цілому, державі, колегам.

У році, що минає, як голова київського відділення Асоціації юристів України під час організації тих чи інших заходів для юргромадськості, студентів юридичних ВНЗ не отримав жодної відмови від колег. Вважаю, що це показово. Серйозні, успішні юристи, адвокати знаходили час у своєму графіку на громадську роботу, причому іноді це означало, наприклад, поїздку за свій рахунок на кілька днів в інше місто, організацію процесу навчання студентів практичним навичкам на безоплатній основі і т.д.

Приємно, що розуміння питання соціальної відповідальності, формування правової культури є не тільки на рівні конкретно взятих юристів, а і власників юркомпаній, які дають можливість або навіть заохочують своїх працівників до участі у професійній громадській діяльності.

Денис ДЬОМІН, юрист ЮФ «Спенсер і Кауфманн», адвокат:

— Співвідношення часу, що витрачається на звичайні справи і справи pro bono, приблизно 80:20, де 20% — це час, виділений на безоплатну правову допомогу. Витрачати більше часу на справи, які не відразу приносять грошову вигоду, недоцільно, якщо є робота, за яку платять тут і зараз.

Проте вказаною категорією справ займатися вигідно як мінімум з однієї причини — особи, яким надається безоплатна правова допомога, можуть не принести грошової вигоди відразу, але вони можуть вплинути на її появу в майбутньому (у випадку, якщо послуги надані якісно, своєчасно і в повному обсязі) шляхом поліпшення репутації адвоката, наданням зустрічної послуги, допомоги, рекомендацією адвоката у своєму колі.

 

Записала Юлія САХАРОВА