Закон і Бізнес


«Аристократи духу»

Захисникам побажали навчитися «вигризати зубами» справедливі судові рішення


За активну громадську діяльність нагороду з рук О.Дмитрієвої отримав О.Рачук.

№52 (1142) 28.12—03.01.2014
АЛІНА АЛЕКСАНДРОВА
3675

Цього тижня Асоціація адвокатів України оголосила результати Всеукраїнського незалежного публічного рейтингу «Адвокат року-2013». За результатами інтернет-голосування це звання отримав Андрій Циганков. Для більшості ж членів ААУ це стало ще одним приводом учергове зібратися в неформальній обстановці.


Хакери на допомогу номінантам

Рейтинг «Адвокат року», за версією ААУ, — пілотний проект. Організатори конкурсу впевнені, що «запуск» удався. Результати конкурсу більшою мірою визначалися шляхом відкритого голосування на сайті. Кожен охочий міг висунути себе як номінанта. Більше того, наше журі теж обирали шляхом відкритого голосування», — розповіла президент ААУ, голова ВРКА Ольга Дмитрієва.

За її словами, незважаючи на те, що конкурс проводиться вперше, адвокатам, очевидно, хотілося в ньому перемогти — як інакше пояснити те, що під час проведення голосування була зроблена спроба хакерської атаки на сайт, в результаті якої на деякий час вийшов з ладу сервер? З’ясувалося, що таким чином хтось намагався істотно змінити результати голосування й додати голосів одному з номінантів. У результаті справедливість все-таки була відновлена, а керівництво ААУ зробило висновки з цієї ситуації, щоб не допустити її повторення.

«Оскільки конкурс — пілотний, нам непросто було виробити критерії. Після спроби втручання в підсумки голосування ми вирішили більш комплексно підійти до визначення переможця: враховувалися, по-перше, результати голосування, а по-друге, об’єктивні критерії — виграні справи, знання мов і т.д.», — розповів член правління ААУ Олег Чорнобай.

Крім О.Чорнобая, до складу журі увійшли професор Зорислава Ромовська, адвокати Ярослав Зейкан, Наталія Кузнєцова і О.Дмитрієва. Цього року в конкурсі взяли участь 28 чоловік. Переможцем став столичний адвокат Андрій Циганков. Нагадаємо: свого часу він представляв інтереси одіозного бізнесмена Семена Могильовича. Цього року А.Циганков також відзначився тим, що виступав проти використання захисниками ненормативної лексики в соціальних мережах.

О.Дмитрієва від імені конкурсної комісії привітала переможця і вручила йому сертифікат і символ конкурсу — кришталеву кулю.

Настанова молоді

Не зовсім традиційно привітала переможця З.Ромовська.

«Я, безумовно, вітаю проведення такого конкурсу, але кожна нова справа потребує вдосконалення, — сказала професор. — І мені здається, що все-таки в майбутньому головним критерієм повинна стати не кількість голосів, відданих за номінанта. Думаю, сьогодні надзвичайно важлива громадська позиція. Твоє вміння вигризати зубами справедливе судове рішення. Твоя небайдужість — коли в тебе не тремтять ноги перед органами державної влади. Коли ти маєш мужність сперечатися з тими, хто сьогодні при владі, але, на жаль, порушує права інших осіб. Тому я бажаю переможцеві успіхів, і щоб він доводив, що йому дали цю нагороду недарма».

Особливо бурхливі аплодисменти викликали останні слова З.Ромовської: «Ми повинні пам’ятати, що адвокат — це не «заробітчанин», він аристократ духу, це серйозний персонаж на ниві захисту прав громадянина. І я вдячна вам, що ви такі наполегливі, такі освічені. У залі була переважно молодь, тому слова поважного адвоката прозвучали майже як настанова.

Дипломи номінантів конкурсу отримали адвокати, котрі набрали найбільшу кількість голосів: Маркіян Мальський, Віталій Мацелюх, Тимур Бондарев, Костянтин Рибачковський, Олег Вдовичен, Віталій Сердюк, Ольга Просянюк.

За спиною організаторів заходу виблискували металеві кубки, і в кінці церемонії нарешті «вистрілили» й вони. Виявилось, це нагороди для найактивніших членів ААУ. Їх отримали голова Київського міського відділення організації Олег Рачук, президент Клубу майбутніх адвокатів ААУ Леся Дубчак і голова комітету ААУ з кримінального права й процесу Агія Ахундова.

Найкраща промова

Крім того, О.Дмитрієва презентувала новий проект ААУ, який реалізовуватиметься в 2014 році, — це рейтинг «Найкраща адвокатська промова». Провести конкурс запропонував Я.Зейкан, і ця ідея сподобалася всім. Проект побудований за таким самим принципом, що й «Адвокат року»: заявки прийматимуть від усіх охочих і розміщуватимуть на сайті ААУ, а відвідувачі зможуть проголосувати за вподобану ними промову. Так само, за допомогою рейтингового голосування визначатиметься і склад конкурсної комісії. Переможці отримають грошові винагороди — 5000 грн.

«У нас єдина вимога: це повинна бути промова, прив’язана до якоїсь конкретної справи, — уточнила О.Дмитрієва. — Ми чудово розуміємо, що не завжди нашим адвокатам удається виголосити гарну змістовну промову, не завжди взагалі їм щось удається вимовити в наших судах, проте це може бути промова, написана за матеріалами справи. Ідея конкурсу в тому, щоб підвищувати роль адвокатури, стимулювати адвокатів відповідальніше ставитися до виконання своїх професійних обов’язків. І, природно, потрібно показувати, якими можуть бути адвокатські промови. Років 20 тому мені подарували книгу з промовами адвокатів — там були промови і Коні, і Плевако, і багатьох інших. Пам’ятаю, що читала цю книгу, практично як детектив, тому що в цих промовах була фабула, зав’язка, розв’язка. Настільки цікаво, що неможливо відірватися. Тоді для мене, адвоката-початківця, це було великою підмогою в професійному зростанні. І дуже хочеться, щоб наші молоді адвокати теж мали перед очима приклад, який би їх надихав, служив якимось стимулом для того, щоб готуватися до справ і допомагати своїм клієнтам».